Ochránci v Beskydech sčítají medvědy, vlky a rysy

Rožnov pod Radhoštěm – Po rysech, vlcích a medvědech budou až do neděle v beskydských kopcích pátrat zaměstnanci zdejší chráněné krajinné oblasti i dobrovolníci z Hnutí Duha, která nadšence již několik let školí. V Beskydech žijí tyto velké šelmy jako na jediném místě v České republice vedle sebe. „Podle posledních odhadů se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční strany Slovenska vyskytuje kolem osmi až deseti rysů, tři až pět vlků a dva až tři medvědi,“ uvedla zooložka Dana Bartošová z Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Akci pořádá správa CHKO už 29. rokem.

Sčítání, které bude trvat čtyři dny, se zúčastní víc než 60 lidí. Stopaři se ve složitém terénu a hlubokém sněhu pohybují na běžkách či sněžnicích. Ochránci budou sledovat pohyb zvířat pomocí stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, a kromě velkých šelem zaznamenávají i pohyb dalších chráněných živočichů, například vyder. Budou hlídat území o rozloze 1 200 kilometrů čtverečních. Správa CHKO Beskydy sleduje i přeshraniční migraci zvířat, spolupracují i s kolegy ze sousední Chráněné krajinné oblasti Kysuce na Slovensku. Výsledky jejich mapování, které vyhodnocuje Správa CHKO Beskydy, budou k dispozici asi za měsíc.

Ochránci přírody našli stopy šelem
Zdroj: ČT24

Během roku získává správa chráněné krajinné oblasti údaje o počtu zvířat i jiným způsobem a výsledky se v průběhu roku mění. Zatímco při loňském sčítání bylo v Beskydech vyhodnoceno 13 rysů a 12 vlků, během roku se tu pohybuje jen do 10 rysů, do 5 vlků a do 5 medvědů, informoval František Šulgan ze správy CHKO Beskydy s tím, že rozdíl je způsoben ročním obdobím, sčítání totiž probíhá v době, kdy zvířata přichází za potravou. Během let navíc medvědů a dalších šelem v Beskydech ubývá, hlavně proto, že na Slovensku je povolen regulační odchyt.

„V tomto období je výjimečné narazit na medvěda, protože ještě nevylezli z brlohu,“ říká Šulgan. Podle jeho názoru je minimální i pravděpodobnost, že by medvěda potkali lidé při svých výletech po Beskydech. Medvědi jsou totiž zvířata plachá, která se před lidmi raději schovají. Pokud už ho ale lidé potkají, měli by si dávat pozor, protože pokud mají mláďata nebo se vyděsí, mohou jednat podrážděně. Naopak vlka ani rysa se lidé bát nemusí, když uvidí člověka, s největší pravděpodobností uteče.

Medvěd, vlk i rys zároveň: jen na československém pomezí

Beskydy jsou jediným místem v České republice, kde všechny tři šelmy žijí. „Zatímco rysa můžete spatřit i jinde, medvěda a vlka lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přicházejí ze sousedního Slovenska. Pohyb krajinou jim však komplikují nejen silnice s hustý provozem, ale i pytláci,“ uvedla Bartošová. Dodala, že vlci se v poslední době díky své pohyblivosti a přizpůsobivosti objevují i v dalších pohořích na severu Čech a Moravy. Loni byla nalezená u silnice u Valašského Meziříčí na Vsetínsku přejetá vlčice. Podle analýzy DNA se jednalo o čistokrevného vlka původem z Karpat.

Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v republice chráněni. Kvůli jejich výskytu je CHKO Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem.

Sčítání šelem v Beskydech (zdroj: ČT24)