Na Podbabu nově dojedete vlakem, zastávka bude hotová do dvou let

Praha - Na železniční trati z Prahy Bubenče do Holešovic začala plánovaná modernizace. Kromě opravy železničního svršku a modernizace zabezpečovacího zařízení bude na trati vybudována nová zastávka Praha-Podbaba a kilometr a půl protihlukových stěn. Stavba s celkovými náklady 1,3 miliardy korun by měla být dokončena v roce 2015.

„Tato trať je důležitá nejen pro tranzitní a dálkovou dopravu, ale zejména pro příměstskou dopravu. Měly by například odlehčit kritické situaci s automobilovou dopravou na Vítězném náměstí,“ řekl dnes novinářům náměstek pro modernizaci Správy železniční dopravní cesty Petr Šlegr.

Opravovaný úsek je dlouhý 4,5 kilometru, nyní jsou na něm dvě železniční stanice Bubeneč a Holešovice včetně odbočky Stromovka, kde se napojuje dvoukolejná trať směr Praha Masarykovo nádraží. „Nádraží Bubeneč přestane sloužit pro osobní dopravu, nahradí ho zastávka Podbaba, která bude mít výhodnou polohu s přestupem na tramvaj,“ řekl Šlegr. Během stavby se plánují také opravy nástupišť v Holešovicích.

Stavba, jejímž zhotovitelem je Sdružení Bubeneč–Holešovice, které tvoří společnosti Metrostav a Subterra, počítá také s opravou podchodů pro pěší a osmi mostů, opraveno bude několik desítek výhybek a 23 kilometrů trakčního vedení. Vlaky zde budou moci jezdit místo současných 60 kilometrů v hodině až devadesátikilometrovou rychlostí.

Optimalizovaný úsek Bubeneč–Holešovice je součástí koridoru Berlín–Děčín–Praha–Brno–Vídeň. Díku tomu může být částečně financována také z evropských prostředků, uvedl Šlegr. Celou stavbu platí Státní fond dopravní infrastruktury. Během stavby bude omezen provoz vždy pouze na jedné koleji. „Dojde k částečným výlukám jedné z traťových kolejí, což bude mít dopady na cestující,“ uvedl Šlegr.

Vydáno pod