Méně spojů, dražší jízdné – Pardubický kraj šetří na autobusech

Pardubice – Rozsáhlé změny autobusových jízdních řádů začínají platit v Pardubickém a v menší míře i Královéhradeckém kraji. Vedení Pardubického kraje si změnu vyžádalo od firmy OREDO poté, co se ukázalo, že provoz v síti vytvořené koncem roku 2011 je příliš drahý. Některé spoje tak nechal kraj zkrátit, jiné úplně zanikají. Útlum zažívá zejména víkendová doprava. Omezení provozu navíc provází zdražení jízdného.

V prosinci 2011 začal v celém Pardubickém kraji fungovat integrovaný dopravní systém. Padlo mu za oběť několik železničních lokálek, významně posílena naopak byla autobusová doprava. Podle nového vedení kraje je však nový dopravní systém příliš drahý – loni dokonce musel sáhnout do rozpočtové rezervy, aby všechny autobusy zaplatil. Provoz nakonec stál asi 850 milionů korun. Letos přitom má kraj k dispozici na autobusovou dopravu pouze 297 milionů. Radní pro dopravu Jaromír Dušek proto nejprve ohlásil návrat ke starým jízdním řádům, to však ostře kritizovali starostové. Krajská společnost OREDO tak nakonec připravila nové jízdní řády, které vycházejí z těch stávajících, mnoho spojů v nich však chybí.

Nejrozsáhlejší škrty se týkají víkendové dopravy. V sobotu a neděli například vůbec nebudou jezdit autobusy na lince 605 z Pardubic do Choltic nebo na lince 633 z Přelouče do Zdechovic. V pracovní dny omezí kraj provoz některých linek – třeba autobusová linka 624 z Přelouče do staročivické průmyslové zóny přijde o jeden pár ranních a jeden pár večerních spojů. Dojde také ke zkracování, občas pouze drobnému – třeba víkendové autobusy z Litomyšle do Chocně, které dosud jezdily na choceňské autobusové nádraží, budou končit o několik stovek metrů dříve u železniční stanice.

Přehled všech změn v OREDO v Pardubickém a Královéhradeckém kraji od 3. března.

Na úvahu, že za horší služby zaplatí méně peněz, mohou cestující v Pardubickém kraji zapomenout – bude to zcela naopak. Průměrně se jízdné zvedne o pět procent, například za cestu autobusem z Chrudimi do Pardubic cestující zaplatí 19 korun místo dosavadních 18. O zvýšení cen požádali dopravci, kterým kvůli vyšší DPH a dražším pohonným hmotám klesají příjmy. Alternativou mohlo být zvýšení krajského příspěvku na provoz regionálních autobusů, to však hejtmanství odmítlo.

Nové jízdní řády i nový tarif začnou platit od neděle 3. března.