Obří důl je v Krkonoších nejpodivuhodnější

Vrchlabí (Trutnovsko) – V anketě o sedm divů Krkonoš vyhrál Obří důl o jeden hlas před Mumlavským vodopádem. Naopak hora, která je dominantou panorama vítězného Obřího dolu – Sněžka – u hlasujících vůbec neuspěla. Je desátá a mezi sedm divů nejvyšších českých hor tak vůbec nepatří. Anketu vyhlásila Správa Krkonošského národního parku v rámci oslav 50. výročí vyhlášení parku.

Která místa patří mezi sedm divů Krkonoš, rozhodovali lidé od podzimu, ve finále rozhodovali mezi 21 nominovanými lokalitami v průběhu února. Obří důl, který vede údolím Úpy z Pece pod Sněžkou k úpatí Sněžky, se držel v čele ankety od začátku, nakonec vítězství uhájil, když získal 272 hlasů. Pouze o jeden hlas méně však obdržel Mumlavský vodopád nad Harrachovem. Labské meandry nad Špindlerovým Mlýnem jsou potom třetím divem hor s 212 hlasy. Sedm divů doplňují Pančavský vodopád, vrch Kotel, Rýchorský prales a Modrý důl. O tři hlasy se potom divem Krkonoš nestaly Sněžné jámy.

Do ankety se zapojili lidé z Čech, Polska, Slovenska i ze Spojených států. Někteří ke svým hlasům připojili i příběhy spojené s místy, která podpořili, či fotografie. Do ankety bylo možné nominovat přírodní fenomény hor v jejich české i polské části.

Anketu uspořádala Správa KRNAP u příležitosti letošního 50. výročí založení parku – vyhlášen byl 17. května 1963.

7 divů Krkonoš:

  1. Obří důl (272 hlasů)
  2. Mumlavský vodopád (271 hlasů)
  3. Meandry Labe (212 hlasů)
  4. Pančavský vodopád (208 hlasů)
  5. Kotel (190 hlasů)
  6. Rýchorský prales (163 hlasů)
  7. Modrý důl (122 hlasů)

Kde divy Krkonoš nejsou:

Černá hora, Černohorské rašeliniště, Čertův důl, Kociol Malego Stawu, Sklenařovická louka, Sněžka, Sněžné jámy, Srebrny Uplaz (Stříbrný hřbet), Tvarožník, Harrachovy kameny, Těšný důl, Úpský vodopád, Wielki Staw, Žalý