Frenštát se rozloučil s oběťmi výbuchů. Podezřelý pohřeb mít nebude.

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) – S pěti lidmi ze šesti, kteří zahynuli předminulý víkend po nočních explozích a požáru v panelovém domě ve Frenštátu pod Radhoštěm, se obyvatelé města již rozloučili. Dnes pohřbili tříčlennou rodinu – šedesátiletou ženu, její osmatřicetiletou dceru a desetiletou vnučku. Poslední oběť výbuchů – muž, kterého policie podezírá, že tragédii úmyslně způsobil – pohřeb mít nebude.

Kolik lidí vlastně výbuch plynu ve frenštátském paneláku zahubil, dlouho nebylo jasné. Bezprostředně po události věděli policisté o mrtvém sedmapadesátiletém muži. Až další noc nalezli záchranáři v troskách budovy ostatky dalších lidí – zprvu se domnívali, že byli čtyři, testy DNA však určily, že se jedná o pět obětí. První dva mrtvé – šestiletého chlapce a jeho tříletou sestru, kteří žili v prvním patře domu – pohřbili Frenštátští ve středu.

Při druhém pohřbu se město rozloučilo s rodinou, kterou požár pozabíjel celou – šedesátiletou ženou, její osmatřicetiletou dcerou a desetiletou vnučkou, které žily v bytě ve druhém patře zničeného domu. Přišlo se s nimi rozloučit na 300 obyvatel města, desítky dalších musely zůstat před smuteční síní, dovnitř už se nevešly.

Město se tak rozloučilo s pěti ze šesti lidí, kteří předminulou neděli při požáru zemřeli. Poslední mrtvý, sedmapadesátiletý muž, pohřeb mít nebude. Policie vyšetřuje okolnosti výbuchu plynu a muže podezírá, že jej úmyslně způsobil. Rodina se rozhodla nechat ho zpopelnit bez obřadu. „Tělo už bylo na přání manželky ve čtvrtek převezeno z Ostravy-Poruby do ostravského krematoria,“ řekl majitel frenštátské pohřební služby Karel Reček.

Oficiální rozloučení s oběťmi výbuchů uzavře ekumenická bohoslužba v neděli od 15 hodin na frenštátském náměstí.

Oběťmi neštěstí však nejsou pouze lidé, kteří zahynuli. Na popáleninovém centru Fakultní nemocnice v Ostravě stále zůstávají tři z jedenácti zraněných včetně ženy, která utrpěla popáleniny na 90 procentech těla. Další raněné už zdravotníci propustili, ale domů se nevrátili. Budova je zničená, část se zhroutila již osudného dne, zbytek rozebírá demoliční firma. Podle prvních odhadů měla demolice skončit v polovině tohoto týdne, ale práce je příliš náročná, nakonec potrvá až do příštího týdne. Potom se také budou moci domů vrátit obyvatelé sousední budovy.