Policejní honička uzavřela D1, bouralo se i na silnici Olomouc–Šternberk

Jihlava/Olomouc – Policejní honička na dálnici D1 u Jihlavy skončila smrtelnou nehodou. Dva havarované vozy začaly hořet. Mladý řidič, kterého policie pronásledovala, na místě zemřel. Provoz na dálnici byl přerušen, krátce před 19:30 byl obnoven bez omezení. Vážná dopravní nehoda asi na čtyři hodiny zablokovala dopravu i na silnici I/46 mezi Olomoucí a Šternberkem, také při ní se umíralo.

Policejní honička na dálnici D1 skončila hromadnou nehodou a smrtí pronásledovaného řidiče. Hlídky jihomoravského dálničního oddělení Chrlice a Domašov 17letého řidiče sledovaly až na území Kraje Vysočina, kde policie vytvořila zátaras. „Policisté se vůz několikrát pokoušeli zastavit, řidič však na výzvy nereagoval, naopak dvakrát do policejního auta narazil a pokračoval v hazardní jízdě,“ řekl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

„O nehodě víme a situaci analyzujeme. Zatím nic nenasvědčuje podezření ze spáchání trestného činu ze strany zasahujících policistů,“ uvedla mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová.

Vůz značky Audi, ve kterém muž ujížděl, narazil do dalšího civilního auta a oba vozy začaly hořet, uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. „Řidič poškodil po trase osm vozidel,“ dodala. Policie muže sledovala kvůli podezření, že nemá k jízdě oprávnění. Muž měl údajně ujíždět v autě svého otce.

Řidič sledovaného vozu na místě zemřel. „Další osoba utrpěla při nehodě středně těžké zranění a bude převezena do nemocnice v Brně-Bohunicích,“ uvedla ředitelka krajských záchranářů Vladislava Filová. Havárie se stala u beranovské křižovatky, uzavřen byl proto úsek od 134. kilometru (Měřín) až po 112. kilometr (Jihlava). Později byl zprůjezdněn jedním jízdním pruhem, kvůli vyšetřování nehody byl ale opět zcela uzavřen. Od 19:30 je provoz obnoven bez omezení.

U řidiče sledovaného vozidla byla nařízena soudní pitva, která by měla objasnit, zda nebyl pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek.

Šest osobních aut havarovalo také na státní silnici z Olomouce do Šternberku. I při této nehodě zahynul člověk. Záchranáři odvezli sedm zraněných se středně těžkými a těžkými zraněními. „Dvě z aut havarovala po čelní srážce,“ řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. V jednom z těchto aut zemřel muž. Vozy po čelním střetu byly podle očitých svědků zcela zdemolované, chyběl v nich i motor. Ostatní vozy byly rozházeny po silnici. „Tři osoby z havarovaných aut jsme museli vyprošťovat ven,“ dodal Hošák. Komunikace I/46 byla uzavřena mezi Bohuňovicemi a Štarnovem čtyři hodiny. Provoz byl obnoven před 19:00.