Na frenštátskou mši za oběti výbuchu dorazilo tisíc lidí

Frenštát pod Radhoštěm - Ekumenické mše za oběti výbuchu panelového domu se dnes ve Frenštátě pod Radhoštěm zúčastnilo zhruba tisíc lidí. Kvůli velkému zájmu se bohoslužba konala netradičně přímo na náměstí a trvala 50 minut. Exploze domu nastala v noci na 17. února. Podle nejpravděpodobnější vyšetřovací verze jeden z nájemníků pustil ve sklepě plyn a poté ho zapálil. O život přišlo 6 lidí - z toho 3 děti, dalších 11 obyvatel bytovky utrpělo zranění. Neštěstí vyvolalo mezi lidmi vlnu solidarity - na konto města přišlo už přes 14 a půl milionu korun.

Bohoslužba se konala dva týdny po tragické události. Začala v 15:00 u vchodu do budovy frenštátské radnice. Tam vzniklo první pietní místo, kam lidé přicházeli zapalovat svíčky. V rámci programu vystoupila Věžní hudba základní umělecké školy a pěvecký sbor frenštátského gymnázia Garrendo.

Město se i podle starostky Zdeňky Leščišinové stále vzpamatovává z tragické události. „Nedá se na to zapomenout,“ doplnila starší žena, která při bohoslužbě stála v první řadě. Během bohoslužby kromě římskokatolického faráře promluvili také zástupci dalších tří církví a Armády spásy. „Chtěli jsme, aby to bylo tiché a důstojné setkání veřejnosti. Abychom se mohli společně s oběťmi rozloučit,“ vysvětlila smysl akce starostka města.

Zástupci Frenštátu dnes ještě před bohoslužbou zveřejnili podrobnosti k chystanému benefičnímu koncertu na podporu přeživších obyvatel domu číslo 39. Konat se bude 22. března od 18:00 v místním kulturním domě. Účast už přislíbila řada hudebníků a skupin. Mezi největší hvězdy by měl patřit Michal David či kapela Ready Kirken. „Vystupující se vzdali nároku na honorář. Někteří nepožadují ani úhradu nákladů na dopravu,“ řekl vedoucí místního kulturního střediska Marian Žárský.

Zbytky domu, ve kterém zahynulo šest lidí včetně pravděpodobného viníka výbuchu, pomalu mizí a demolice by měla být hotova během příštího týdne. Práce zpomaluje především propojení trosek s vedlejším domem. Vyšetřování příčiny výbuchu směřuje k jednomu z nájemníků, který byl vnímaný jako problémový. Explozi plynu podle nejpravděpodobnější policejní verze způsobil úmyslně.

Lidé i firmy z celé republiky mezitím na speciálním kontě shromáždili asi 15 milionů korun na pomoc pozůstalým. Radnice v následujícím týdnu rozhodne, jak peníze rozdělí. A protože obyvatelé domu se už nechtějí na místo vrátit, ve hře je i možnost, že by radnice taky odkoupila pozemek po zničeném domě.