Nejlevnější není nejlepší. Poděbrady doplatily na výběrová řízení

Poděbrady - Poděbradům chybí dvě velká sportoviště, a to zimní stadion a tělocvičny při Základní škole Václava Havla. Obě stavby měly být loni na podzim hotové, pracovat se ale kvůli neúspěšným výběrovým řízením ještě stále nezačalo.

Dvě tělocvičny v poděbradské škole po 32 letech užívání dosloužily a čekají na rekonstrukci. Stejně dlouho stával ve městě i zimní stadion. Před rokem a půl se ale zboural a na stavbu nového se stále čeká. 

„Na obě záležitosti jsou vypsána výběrová řízení a v obou případech jsme se dostali do problémů,“ komentoval situaci místostarosta Poděbrad Ivan Uhlíř. V případě zimního stadionu situaci komplikuje projektová dokumentace, která se soutěžila zvlášť. A zrovna v tomto případě platí, že nejlevnější není vždy nejkvalitnější. 

„Ty firmy, které následně na tuto dokumentaci soutěží, v té dokumentaci nacházejí chyby a my jsme nuceni ji opravovat, upravovat, doplňovat výkazy výměr a celá soutěž se posouvá,“ vysvětlil Uhlíř. Tím trpí hlavně sportovci a rodiče dětí, kteří musí za hokejem jezdit přes 10 kilometrů. „Je to už druhá sezona, kdy musíme být kvůli neexistujícímu zimnímu stadionu v Poděbradech ve vyhnanství v Nymburce,“ řekl předseda HC Poděbrady Petr Fiala.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Taky v případě školních tělocvičen je soutěž pozastavená. Neúspěšná firma si na město stěžuje u antimonopolního úřadu. Na příchod stavební firmy je škola připravená už od září, šatny jsou vyklizené, staré podlahy rozebrané a žebřiny odmontované. Přestože je březen, žáci mají do obou tělocvičen stále vstup zakázán. „Děti chodily na běžky, využíváme cvičení ve fitku a děláme, co se dá,“ popsal stav ředitel ZŠ Václava Havla Vlastimil Špinka. 

Pokud už teď půjde vše bez komplikací, nových tělocvičen i nového stadionu se v Poděbradech dočkají na konci roku.