Trmický lihovar má obstavený majetek, dluží miliardu

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud dnes předběžným opatřením obstavil majetek provozovatele trmického lihovaru PLP. Dispoziční práva udělil insolvenčnímu správci. Firma, která v minulosti podle úřadů vyráběla bez příslušných povolení, je od poloviny prosince na vlastní žádost v úpadku. V návrhu uvedla, že dluží věřitelům přes 1,34 miliardy korun. Již od spuštění svého provozu si na lihovar stěžovali trmičtí obyvatelé, provoz prý způsoboval neúnosné množství zápachu.

Podle návrhu firma v roce 2010 každý den prodělávala zhruba půl milionu korun. „Je tedy patrné, že hospodaření provozovatele je ztrátové a že v dohledné době nenastane skutečnost, která by tento stav hospodaření mohla zvrátit,“ uvedli zástupci společnosti s tím, že navrhují soudu, aby povolil reorganizaci podniku. Odhaduje se, že i za předpokladu dosahování teoretického maximálního příjmu by měsíční ztráta činila více než 15 milionů korun.

Lihovar začal vyrábět ve zkušebním provozu na podzim 2007. Místní si opakovaně stěžovali na zápach. Mimo jiné i za to úřady firmě vyměřily milionové pokuty. Dalším problémem bylo pokračování ve výrobě po ukončení zkušebního provozu bez potřebných povolení.

Firma má ve svém výrobním programu například kvasný líh určený k užití do automobilových benzinů, technický etanol k výrobě nemrznoucích kapalin nebo takzvané výpalky, které se používají jako biopalivo.