Kdo půjčil bývalé firmě ústeckého primátora 60 milionů?

Ústí nad Labem – Proti ústeckému primátorovi Vítu Mandíkovi se vyhradilo sdružení Stop tunelům. V době, kdy stavěl hotel na Větruši, se na kontě jeho firmy objevilo 60 milionů korun. Nechce však říct, kde se vzaly. Aktivisté Mandíka vyzvali, aby odstoupil, založili internetovou petici a v budově magistrátu těsně před zasedáním zastupitelů rozvěsili obrázky šedesáti melounů.

Firma Ekofin PC, kterou tehdy vedl Vít Mandík, postavila před třemi lety hotel na Větruši. Na stavbu požádala o dotaci a přiložila výpis z banky, podle kterého měla na účtě 60 milionů. Podle účetnictví ale měla být v minusu. „Aby bylo možné pokrýt potřebné výdaje, společnost uzavřela smlouvu o půjčce s další soukromou společností,“ vysvětlil rozdíl současný jednatek Ekofinu Jiří Dušek. Právě to ale považují aktivisté ze Stop tunelům za problematické. „Problém je, kde si to půjčil, kdo mu to půjčil a za co mu to půjčil,“ shrnul Jan Kvapil ze sdružení.

Ústecký primátor šedesátimilionový problém odmítá komentovat. K dění okolo hotelu na Větruši se nevyjadřuje dlouhodobě s tím, že ve vedení firmy už dva roky není.

Hotelu se ovšem týkají i další problémy. Evropský audit našel chyby v systému, jakým na stavbu přidělila Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad evropskou dotaci (nikoli však u samotné firmy) a hotel se ještě před otevřením dostal do finančních potíží. Žádost o zastavení budovy bance regionální rada odmítla s tím, že příjemci dotace jsou povinni projekt předfinancovat.

Petra Tachecí o půjčce primátora Mandíka (zdroj: ČT24)