Střelnice v Libušíně vadí již téměř 20 let

Libušín (Kladensko) – Hlučná střelnice v Libušíně na Kladensku vadí místním. Kontroly ale vždy prokážou, že žádné oficiální limity překračovány nejsou. Nespokojení obyvatelé už nevědí, kam se obrátit. Město střelnici zakázat nemůže, protože povolení k provozu spadá do kompetence policie – jenže právě ta ji často využívá k tréninku.

Na libušínské střelnici se denně ozve 1 600 ran. To je maximální počet povolený provozním řádem. Ne vždy je ale dodržován. „Při jedné z posledních kontrol bylo zjištěno porušení provozního řádu, které spočívalo v překročení počtu vystřelených nábojů,“ potvrdil mluvčí Policie Středočeského kraje Pavel Truxa a Antonín Šikýř z Libušína doplnil: „Je takový hluk, že pokud bychom stáli proti sobě, tak se neslyšíme. To skutečně je neskutečný rachot!“

Proti střelnici protestují lidé už od jejího vzniku, tedy téměř 20 let. Přesto stále funguje. Má totiž všechna povolení a zkoušky. „Zlikvidovat střelnici by nebylo jednoduché. Představte si, kde by se ti nadšenci měli potom věnovat svému koníčku. A mně osobně by bylo nepříjemné, kdyby se pak střílelo kdekoliv,“ prohlásil spoluzakladatel střelnice Libušín Zbyněk Ledvinka.

Ročně dorazí do areálu libušínské střelnice desítky kontrol. Aktuální měření hluku z května loňského roku jen potvrdilo, že limity překračovány nejsou. „Druhý den se měření nedělalo. A to byl takový rachot, že jsem to v životě neslyšel,“ trvá na svém Antonín Šikýř. Podle místostarostky Libušína Jindry Šmolíkové však je radnice bezmocná: „Vedení města nemá žádné legislativní pravomoci k tomu, aby zakázalo nebo omezilo provoz střelnice.“ Zbyněk Ledvinka dovede poradit: „Mám jednu životní zásadu: pakliže se mi nepodaří ruku useknout, tak ji musím uchopit!“

Situaci by mohl zlepšit protihlukový val, o jeho vybudování uvažují majitelé střelnice. Bude však nutná dohoda s radnicí, pozemek totiž patří městu.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)