Po 40 letech zapomnění se „zakázaná“ cesta v pražské zoo zase otevře

Praha – Docela novými pohledy na Prahu, vltavské údolí a spodní část zoologické zahrady se budou lidé kochat z obnovené cesty v pražské zoo. Stezka nazvaná Zakázanka vedoucí od velké voliéry dravců k rozhledně Obora není nová. Posledních 40 let ale nebyla přístupná. Vedení zahrady ji znovu otevře v sobotu.

Cestu napříč skalním masivem vyrazili v 30. letech minulého století vojáci, lidem potom sloužila stejně dlouho, jako jim nesloužila. „V posledních čtyřiceti letech byla uzavřená, ale nyní se z ní opět otevřou nádherné výhledy na spodní část zoo i na Prahu,“ slíbil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Obnova stezky byla součástí rozsáhlé revitalizace skalního masivu, který byl podle ředitele Bobka nestabilní. Revitalizace trvala rok a půl, stála 42 milionů. Většinu peněz získala zoologická zahrada od Evropské unie, další prostředky poskytl pražský magistrát. Cesta je dlouhá půl kilometru, vznikla u ní i visutá vyhlídka. Kromě obnovení samotné cesty dělníci odstranili náletovou zeleň a vysadili původní rostliny. Součástí stezky totiž je expozice původních obyvatel skalního srázu, procházející návštěvníci naleznou i geologickou expozici.

Součástí slavnostního otevření Zakázanky bude v sobotu dopoledne i závod dvojic v běhu do vrchu. Znovuzpřístupněnou cestou budou běhat dvojice dospělých i smíšené páry dospělých a dětí. Samotné slavnostní zpřístupnění plánuje vedení zahrady na 14. hodinu.