Silnice po zimě jsou pro řidiče noční můrou. Opravy leží na krajích

Janské Lázně - Do vyhlášeného lázeňského střediska Janských Lázní vede jediná silnice. Zároveň ale patří k nejděravějším v Královéhradeckém kraji. Úředníci ji teď ale zařadili mezi „nedůležité“, které se opravy v nejbližších letech nedočkají. Nepomohly ani stížnosti návštěvníků a řidičů. Problém s děravými silnicemi řeší i na Liberecku. Společnost, která zakázky na jejich opravu zadávala, ale ve výběrových řízeních několikrát chybovala. Kraj po ní teď požaduje 7 milionů korun.

Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc slíbil pomoc naposledy loni v srpnu, teď starostovi vzkázal, že se jen tak nedočká. „Ze mě čiší bezmoc, protože já už nevím jak. Už asi sedmkrát nebo osmkrát jsem byl na kraji, jednám, jednám, jednám a stále žádné výsledky,“ říká Jiří Hradecký (nez.), starosta Janských Lázní.

Nepomáhají stížnosti řidičů ani návštěvníků. Na rozbité silnici ale nejvíc trpí linkové autobusy. „Vzduchové měchy poškozené, tlumičové držáky a za letošní zimu evidujeme z této silnice dvě prasklá přední okna. Výměna čelního okna je otázka nějakých 60 až 80 tisíc korun,“ uvedl Michal Burkert, provozovatel autobusové linky, Trutnov.

Jak uvedl Jiří Hošna, tiskový mluvčí Královéhradeckého kraje, kraj si nechal zpracovat projektovou dokumentaci. Přednost ale musí dát jiným, důležitějším tahům v regionu. Královéhradecký kraj letos investuje do silnic zhruba 250 milionů korun. Takovým tempem ale budou všechny zdejší cesty opravené nejdřív za 32 let.

Liberecký kraj řeší v souvislosti s opravou silnic chybně zadané zakázky

Do opravy silnic se chtěl pustit i Liberecký kraj. Společnost Aveza, která krajské zakázky zadávala, ale ve výběrových řízeních hned několikrát chybovala. Vybrala například dražší firmu jen proto, že nabídla opravit silnici rychleji než ostatní. Za chybně zadané zakázky teď Liberecký kraj po firmě požaduje 7 milionů Kč.

Firma Aveza se dříve jmenovala Erynies. Administrovala zakázky i pro Středočeský kraj. Protikorupční policie tam zabavila čtyři losovací zařízení, která upřednostňovala předem vybrané společnosti. Vyjádření firmy se České televizi nepodařilo získat. Telefon je nedostupný. Firma nekomunikuje ani s krajem.