Miliony od města míří do soukromého projektu

Třebíč - Město Třebíč se zavázalo desítkami milionů korun zvelebit bývalý tovární areál firmy BOPO. Už příští rok tam plánuje otevřít např. nový Dům dětí a mládeže. Některým zastupitelům se ale nelíbí, že město investuje vysoké částky do soukromého projektu.

Město plánuje investovat desítky milionů

Zchátralým továrním budovám se snaží soukromí investoři vrátit život, přestavují je na byty, kanceláře nebo lékařský dům. Město projekt podpořilo už dříve 21 miliony korun za kruhový objezd, teď sem zamíří dalších asi 40 milionů na chodníky, silnice, veřejné osvětlení a zeleň. „Město má určitou povinnost. Když se revitalizuje takové velké významné městské území, tak by mělo mít svůj podíl na tom,“ uvedl Pavel Heřman /nestr./, starosta Třebíče. 

Někteří zastupitelé ale tak velkou podporu záměru kritizují. „Dát do toho areálu přes 110 milionů mi přijde jako plýtvání peněz,“ uvedl Petr Vašíček /ČSSD/, opoziční zastupitel Třebíče. „Je to veřejná podpora soukromého podnikatelského záměru, ovšem ten podnikatelský záměr je pouze ve hvězdách na papíře,“ uvedl Jaromír Barák /nestr./, opoziční zastupitel Třebíče.

Dům s pečovatelskou službou nebo i muzeum - takové jsou plány

Podle majitelů areálu se ale už staví a první byty se prodávají. Do podzimu příštího roku otevřou i nové muzeum. V bývalé výrobní hale by měl vzniknout i dům s pečovatelskou službou. Právě probíhá architektonická soutěž. Opozice kritizuje i umístění nového Domu dětí a mládeže. „Z jedné strany budeme mít kotelnu, z druhé průmyslovou část,“ uvedl Petr Vašíček /ČSSD/, opoziční zastupitel Třebíče.

„V Třebíči dneska není lepší území než je Borovina, ono když se na to díváte jako na současný brownfield, tak za 5 let by tam mělo být kvetoucí území,“ sdělil Pavel Heřman /nestr./, starosta Třebíče. Podle starosty má město velkou šanci získat až 70procentní evropskou dotaci. Vzniknout by zde měla nová pracovní místa a do areálu má zajíždět i hromadná doprava.

Třebíč investuje miliony do soukromého projektu (zdroj: ČT24)