Hodonínská policie rozbila největší drogový gang ve své historii

Hodonín – Tři muži a jedna žena podle kriminalistů léta vyráběli pervitin a prodávali ho narkomanům z Kyjova a okolí. Uživatelé drog od skupiny získali až desítky kilogramů pervitinu, zaplatili za ně miliony korun. Policie teď skupinu zadržela a její členy obvinila z výroby drog. Všichni čtyři jsou ve vazbě. Podle kriminalistů šlo o historicky největší distributorskou síť rozkrytou na Hodonínsku, narkomani z regionu mají teď podle mluvčího problém pervitin sehnat.

Klíčové slovo měl podle vyšetřovatelů ve skupině třiapadesátiletý muž. Drogy vyráběl a také si na ně dovážel léky z Polska. Současně provozoval restauraci v Terezíně na Hodonínsku, kterou policie považuje za centrum obchodu s drogami. „Muž svoji trestnou činnost po celou dobu dobře skrýval a byl při své protizákonné činnosti velmi opatrný. Z peněz utržených za prodej drog zajišťoval chod celé své rodiny. Po jeho zadržení se tak jeho rodinní příslušníci dostali do existenčních problémů,“ poukázal policejní mluvčí Petr Zámečník. Další tři lidé – muži ve věku 28 a 31 let a také pětadvacetiletá žena – od něj pervitin nakupovali a dále drogu šířili.

Šéf gangu prodával svým komplicům gram pervitinu za tisíc korun, ti ho dále šířili za 1 500 až 2 000 korun, případně za protislužby. „Máme zdokumentovanou výrobu a prodej několika set gramů pervitinu za poslední dva roky,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

Skupina měla pervitin šířit na Kyjovsku a v okolí. Policisté se na její stopu dostali poté, co celníci náhodou zkontrolovali třiapadesátiletého člena gangu cestou z Polska a nalezli u něj množství léků použitelných k výbrobě až 200 gramů pervitinu. Na případu pracovali kriminalisté přes rok, vyslechli přes 50 svědků a nechali vypracovat desítky expertíz. Do objasňování kauzy se zapojilo 60 policistů. Když si pro šéfa gangu přišli do jeho restaurace, nalezli také 30 gramů drogy, zajistili varnu a peníze.

Pervitin je nejužívanější tvrdou drogou na jižní Moravě. Jen v Brně odhalí policie ročně přes 40 pervitinových laboratoří.