Mladí lidé protestovali proti spolupráci ČSSD s komunisty

Praha - Dvě desítky mladých lidí propojených rudou stuhou v lidský řetěz prošly dnes centrem Prahy od sídla sociální demokracie v Hybernské ulici k sídlu komunistů v ulici Politických vězňů, kde na ně čekala necelá desítka příznivců KSČM. Při setkání na sebe pokřikovali. Happening proti spolupráci ČSSD s KSČM upořádala iniciativa Nová občanská společnost (NOS), která se charakterizuje jako platforma pro diskusi o aktivním občanství a demokracii.

V lidském řetězu nesli účastníci transparenty s nápisy „Nechceme KSČM ve vládě“ a „Něco visí ve vzduchu“. Někteří se vyzdobili rudými pentlemi a velkou rudou mašli uvázali na mřížová vrata Lidového domu. Kolemjdoucím rozdávali letáky. Zastánci komunistů je čekali u sídla své strany, zaštítili se rudou vlajkou se srpem a kladivem a Leninovým portrétem.

„Chceme jako normální občané říct, že odmítáme experiment, který chce vyzkoušet na občanech nejsilnější levicová strana, aby zjistila, jak se začnou chovat, když začne spolupracovat s komunisty,“ řekl za organizátory Pavel Světlík.

Dnešní happening má podle něj být poselstvím sjezdu ČSSD, který začne v pátek v Ostravě, a má podpořit tu část strany, která spolupráci s KSČM nechce.

Akce byla svolána na Facebooku, účast prý přislíbilo 60 lidí. K pochodu s tisícimetrovou pentlí jich bylo potřeba 40, dostavila se polovina. Proto se původní záměr spojit obě sídla pentlí změnil na pochod se stuhou městem.