Nová rezonance šetří dětské pacienty

Brno – Dětská klinika brněnské fakultní nemocnice nabízí nově pacientům šetrnější a kratší vyšetření magnetickou rezonancí. Vůbec poprvé na jižní Moravě mohou využít speciální cívku přístroje, která usnadní vyšetření především dětem s nádorovým onemocněním.

U téměř dvouletého Jirky zjistili lékaři zrychlený růst lebky. Musel proto na magnetickou rezonanci, při které lékaři většinu dětí uspí. Ještě nedávno by Jirku kvůli běžné metodě čekaly dvě narkózy, díky nové cívce postačí ale jen jedna a znatelně šetrnější. „Nová cívka je dobrá v tom, že urychlí vyšetření, protože je vícekanálová. Pokud je totiž dítě při vyšetření v celkové anestezii, tak není dobré, aby v ní bylo příliš dlouho,“ vysvětluje radiologický asistent Jan Černý.   

Starším dětem, které vydrží v rezonanci bez narkózy, dokonce krátí čas vyšetření i poslech a promítání oblíbených pohádek. Cívka vypadá jako prstenec umístěný kolem těla pacienta. Na první pohled to pro laika neznamená žádný technický rozdíl. Nová cívka se ale od ostatních liší nejen svou velikostí. „Další výhodou té cívky je, že se dá paralelně zapojit s jinou cívkou a my můžeme udělat celotělové vyšetření,“ připomíná přednostka dětské radiologie Jarmila Skotáková. 

Nová cívka usnadní vyšetření nejen dětem, ale i těhotným ženám a obézním pacientům. Zejména u pacientů s nadváhou bylo dosud velice komplikované tento způsob vyšetření uskutečnit. „Obézní pacient se vůbec nemusí do uzavřeného systému vejít. Kdežto do otevřeného systému se nám skutečně vejde i pacient kolem sto padesáti kilo,“ říká Jarmila Skotáková. 

Kromě nové technologie, která přišla na tři čtvrtě milionu korun, používají lékaři z Brna i tzv. Open systém. Oproti běžným magnetickým rezonancím, které připomínají úzký tunel, je brněnský přístroj otevřený. Pro pacienty je tedy pohodlnější a vhodný je i pro klaustrofobiky.

Šetrná rezonance v Brně (zdroj: ČT24)