Krajský úřad zastavil výstavbu významné části obchvatu Znojma

Znojmo - Výstavba znojemského obchvatu se dál komplikuje. Krajský úřad totiž zrušil územní rozhodnutí pro důležitou část plánovaného obchvatu. Na něj totiž měla navázat již vystavěná silnice, kterou ale posledních pět let nikdo nevyužívá. Bez provázání s dalšími úseky totiž nikam nevede.

Další část znojemského obchvatu bojuje s úřednickou stopkou. Krajský úřad zrušil chybně vydané územní rozhodnutí. To potěšilo především místní zahrádkáře, kteří na nesrovnalosti v přípravě obchvatu dlouhodobě upozorňují. „Ukázalo se, že stavební úřad nepracuje tak, jak by měl. Spousty věcí měl špatně nebo je neměl vůbec,“ uvedla předsedkyně občanského sdružení Obchvat Lenka Poláková.

Ačkoliv územní rozhodnutí zbrzdilo výstavbu jen malého úseku obchvatu, jeho význam byl velký. Propojil by doposud nevyužívanou silnici, která na své zapojení čeká už bezmála pět let. „V rozhodnutí stavebního úřadu byly vady, které způsobují jeho nezákonnost. Žadatel o územní rozhodnutí například nedoložil, že je vlastníkem všech pozemků, na kterých by měla být stavba umístěna, a také že má oprávnění k této stavbě,“ podotkl mluvčí jihomoravského krajského úřadu Jiří Klement.

Podívejte se, jak to s obchvatem aktuálně vypadá

Krajský úřad momentálně zrušil územní rozhodnutí pro krátký zelený úsek. Prostřední modrá část obchvatu již stojí, není ale z žádné strany napojena na další silniční tahy. Fialový úsek vlevo má sice již potřebná povolení, ale bohužel na něj nejsou finance.

S problémy se potýká i další úsek plánovaného obchvatu, který sice stavební povolení získal, ale chybí na něj peníze. „Po přidělení finančních prostředků, tzn. třeba v příštím roce, by mohlo se zahájit výběrové řízení na zhotovitele,“ řekla ředitelka brněnského Ředitelství silnic a dálnic Věra Hoderová.

Proč se staví tzv. salámovou metodou?

Obchvat Znojma začal postupně vyrůstat tzv. salámovou metodou už před šesti lety. Ředitelství jej rozkouskovalo na několik menších částí a potřebná povolení pro ně získávalo samostatně. Z obchvatu, jehož termín dokončení zatím nikdo nezná, stojí uprostřed polí jen jedna část.

Celou výstavbu může ještě zdržet soud. Občanské sdružení Obchvat totiž podalo žalobu proti dalšímu úseku silnice. Lidem ze sdružení vadí, že Ředitelství silnic a dálnic nenechalo u této etapy posoudit vliv na životní prostředí.

Na znojemský obchvat má navázat také obchvat obce Lechovice. Zde se ale na novou silnici těšit skutečně můžou. Po delším vyjednávání se Ředitelství silnic a dálnic podařilo získat všechny potřebné pozemky. Vybraná je už i firma, která obchvat postaví. Jakmile získá obchvat stavební povolení, začne se okamžitě s jeho výstavbou. Aktuálně totiž Lechovicemi denně projede na dvanáct tisíc aut a kamionů.