NP Šumava se zbavuje nemovitostí, nabízí stále i vimperský zámek

Vimperk (Prachaticko) - Šumavský národní park se chce kvůli úsporám zbavit zhruba 20 objektů. Jedním z nich je už několik let i vimperský zámek. Ubytovny, hájenky a další budovy park nejprve musí nabídnout státním složkám. Pokud o ně ale nebude zájem, objekty pak prodá za odhadní cenu ve výběrovém řízení jiným zájemcům.

Ekonomický náměstek NP Šumava Jiří Kvapil:

„Správa Národního parku Šumava je z minulých let obtěžkána řadou nemovitostí, které nemohou její zaměstnanci využívat pro svou práci nebo nemají vzhledem k zaměření celé organizace své opodstatnění a po provozní stránce správu parku nesmírně zatěžují. Opravy a údržba domů, které k naší činnosti vůbec nepotřebujeme, by nás jen v tomto roce vyšly na miliony korun.“

Na seznamu nepotřebných nemovitostí jsou například ubytovny v Prášilech, Vimperku a Hartmanicích nebo hájenky v Jeleních Vrších, Českých Žlebech či Borových Ladách. Všechny tyto objekty jsou prý ve špatném stavu a nevyužívané. Náklady na rekonstrukce by podle mluvčího parku Pavla Pechouška činily miliony korun.

Na seznamu nežádoucích objektů je už řadu let i vimperský zámek

Park se už několik let zkouší zbavit také vimperského zámku, který v minulosti získal. „Nemyslíme si, že by o národní kulturní památku měla pečovat organizace, která se primárně stará o dohled nad dodržováním pravidel na ochranu přírody,“ uvedl Pechoušek. Dodal, že provoz zámku stojí park miliony korun. „Navíc objekt potřebuje v nejbližší době rekonstrukci. A cena takového projektu by se pohybovala ve stovkách milionů korun,“ uvedl.

Park už také nestojí například o budovu CHKO v Sušici. Podle jeho vedení nebyla plně využívána, protože v nedalekých Kašperských Horách stojí podobný objekt. „Měli jsme dvě poloprázdné budovy, proto jsme obě skupiny zaměstnanců sestěhovali na jedno místo. Provoz obou budov by pro správu byl dále ekonomicky neopodstatněný,“ řekl ředitel NP Šumava Jiří Mánek.   

O nabízené objekty není velký zájem

Podle Pechouška park zatím přesně nezná celkovou cenu objektů, kterých se chce zbavit, protože je podle zákona nejprve musí nabídnout jiným státním složkám. Mluvčí dodal, že o zámek ani další nabízené budovy není mezi jinými organizacemi velký zájem. „Takže pravděpodobně většinu těchto objektů asi park bude muset prodat ve výběrovém řízením dalším zájemcům,“ řekl Pechoušek.