Nahlédněte do interiéru vily z 19. století po rekonstrukci

Karlova Studánka - Památkářům i lázeňským hostům dělá radost opravená vila Eugen v Karlově Studánce. Z kulturní památky z roku 1890 jsou teď luxusní apartmány. Rekonstrukce přišla na 19 milionů korun.

Vila působila navenek zachovale, uvnitř byla ale ve velmi špatném stavu. Dům byl napadený dřevomorkou a uvnitř zapáchala kanalizace. Architekti jej museli uvnitř kompletně zrekonstruovat a konstrukci vyztužit ocelí. Ze slavné historie zbylo jen původní zábradlí a prošlapané dlaždice.

„Na rozdíl od exteriéru, ke kterému jsme našli nějaké dobové podklady, černobílé fotografie, kresby, tam se bylo čeho chytit, v interiéru jsme neměli žádné vodítko. Takže jsme použili témata, která jsou vhodná a spjatá s Karlovou Studánkou,“ uvedl Ondřej Vysloužil, architekt. Objevují se tak přírodní prvky, například motivy vody.

Pohled do zrekonstruované vily Eugen (zdroj: ČT24)

„Tato architektura je typická pouze pro Karlovu Studánku, je to roubená architektura. Ale vycházela z vídeňského stylu, protože řád německých rytířů, který studánku vlastnil, měl svého architekta,“ uvedl Zdeněk Žilka, referent památkové péče, Městský úřad Bruntál.

Eugen, Šárka a dnes znovu Eugen

Vila dříve nesla jméno Šárka. Na půdě se ale při rekonstrukci našla dřevěná cedule, která prozradila, že to není ona, ale on. Ze Šárky se stal znovu Eugen a vila tak získala zpět své původní jméno.