Kolik chtějí za vodu, královédvorské VAK tají

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – Problémy s vodou měly ve Dvoře Králové skončit před pěti měsíci, kdy město získalo pod kontrolu vodárenskou společnost. Pro obyvatele je však v některých ohledech situace ještě horší než dříve. Většina domácností totiže stále nemá uzavřené smlouvy na letošní rok. Někteří podnikatelé zase nedostávají faktury, a tak vlastně ani nevědí, kolik mají za vodu platit.

O kolik si společnost Městské vodovody a kanalizace Dvůr Králové řekne za vodu, dosud leckdo neví. Například pro majitele pivovaru Nasika Kiriakovského je to přitom klíčová otázka, voda představuje základní surovinu. „Ještě jsme nebyli osloveni ani se mnou nikdo nejednal. Takže stále nemám smlouvu,“ poukázal podnikatel. Není sám, dvorský místostarosta Dušan Kubica přiznal, že zatím má město uzavřeno smlouvu zhruba se čtvrtinou odběratelů.

Městu patří firma, která spravuje vodovody a kanalizace, od listopadu. Od počátku provázejí její provoz potíže – po měsíci odvolalo město původního jednatele. „Vázla komunikace mezi radou města a jednatelem. A nebyly nastartovány procesy podpisů smluv s odběrateli tak rychle, jak bychom si představovali,“ podotkl místostarosta Kubica, který teď současně zastupuje VAK.

Nové vedení VAK si ale podle místních lidí nevede o mnoho lépe. Zejména podnikatelé jsou už nervózní. „Bude nám to komplikovat život s ohledem na DPH podle toho, jak se to potom bude doúčtovávat,“ zdůraznil Nasik Kiriakovský.

Václav Svoboda o platbách za vodu ve Dvoře Králové (zdroj: ČT24)