Pardubice měly velké plány i peníze, stavby přesto nezačaly

Pardubice – Některá města mají velké potíže s dotacemi – zejména těmi, o které ještě nepožádala. Například Pardubicím hrozí, že nestihnou vyčerpat evropské peníze na rozvoj města, protože mají problém s přípravou projektů. Radnice tak může přijít až o 150 milionů korun. Primátorka by chtěla, aby regionální rada, která dotace přiděluje, část peněz přesunula do dalšího roku.

V Pardubicích v posledních letech nezačalo hned několik velkých projektů – například oprava třídy Míru, revitalizace Tyršových sadů nebo přednádraží. Už byly podepsány i smlouvy s dodavateli, ale vypršely, aniž by se začalo stavět. Pro město to znamená, že nestihne včas vyčerpat evropské dotace, které má k dispozici. „Město tak, jak má nastaven harmonogram na rok 2013, nebude schopno vyčerpat celé množství finančních prostředků,“ přiznala primátorka Štěpánka Fraňková (SPP). Může se jednat až o 150 milionů korun.

Městští úředníci odkazují na okolnosti, které velké projekty zdržely. Například s opravou třídy Míru musí souhlasit všichni obyvatelé okolních domů i místní obchodníci, v případě Tyršových sadů zase občanská sdružení nesouhlasí s kácením stromů. „Postupují tak, jak postupují, někdy si myslím, že až extrémně. V některých případech nám to komplikuje situaci,“ poukázal náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci).

Kritici radnice jsou ale přesvědčeni, že problémy s čerpáním dotací leží pouze na ní samotné. „Představitelé radnice se nyní zoufale snaží najít někoho, na koho by mohli hodit neúspěch při případném čerpání dotací,“ řekl Jan Linhart z občanského sdružení Chráníme stromy.

Vedení města se ale chce pokusit dotace zachránit. Primátorka Fraňková se obrátí na Regionální radu Severovýchod, která dotace rozděluje. „Budu žádat o přesun finančních prostředků z roku 2013 do roku 2014,“ přiblížila Fraňková. Jestli radnice se svojí žádostí uspěje, se rozhodne na konci března.

Erik Knajfl o čerpání dotací v Pardubicích (zdroj: ČT24)