Světlá koupí „svůj“ zámek, zastupitelé schválili úvěr

Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) – Zastupitelé Světlé nad Sázavou schválili úvěr na deset milionů korun, který si vezmou na odkoupení zámku. Ten zatím patří Kraji Vysočina, který se však rozsáhlého areálu chce zbavit. Město zámek odkoupí za 20 milionů korun proto, aby mohlo rozhodnout o tom, komu připadne. Obratem ho totiž zase prodá.

Prodej zámku z veřejného vlastnictví do soukromých rukou by mohl jít jednoduše bez přispění města, ale to se zastupitelům nelíbí. Raději proto schválili desetimilionový úvěr na dočasné odkoupení městské dominanty, ačkoli připouštějí, že jde o rizikovou transakci. „Riziko to určitě je, ale prvotní je zachovat alespoň některé prostory zámku veřejnosti,“ řekl zastupitel Jan Kolář.

Město si ale zámek nechce nechat, na jeho provoz a opravy nemá peníze – jen nejnutnější opravy odhadují odborníci minimálně na 30 milionů korun. „Nemohli bychom investovat do žádných jiných akcí,“ poukázala zastupitelka Věra Prokopová Tyčová.

Co ovšem bude se zámkem dál, není zřejmé. Zatím neuspěl žádný pokus prodat ho. Přesto se většina zastupitelů domnívá, že na riskantním nákupu nakonec město vydělá. Část odhadní ceny zámku totiž zaplatí kraji převodem jedné z bytovek. Radnice přesto věří, že se mu ještě v letošním roce podaří zámek prodat.

Radovan Daněk o světelském zámku (zdroj: ČT24)