Metro C v centru Prahy o Velikonocích nepojede

Praha – Nejvytíženější linka C pražského metra o Velikonocích nebude jezdit pod částí městského centra. Kvůli výměně výhybky ve stanici I. P. Pavlova zastaví dopravní podnik na celé tři dny provoz mezi stanicemi Muzeum a Pražského povstání. Mezi Muzeem a Florencí potom bude provoz omezen, cestujícím bude k dispozici pouze jedna souprava jezdící kyvadlově.

Ten, kdo jezdí do Prahy pouze o Velikonocích, možná ani neví, že mezi stanicemi Muzeum a Pražského povstání vede trať podzemní dráhy. Již loni dopravní podnik tento úsek uzavřel kvůli výměně výhybky na I. P. Pavlova, letos výluku zopakuje – a to z téhož důvodu. Bude se ovšem měnit výhybka na druhé koleji, která je po 39 letech provozu na hranici životnosti.

Výluka začne se zahájením provozu v sobotu 30. března, potrvá celou neděli i pondělí. Až v úterý ráno po Velikonocích metro zase vyjede. Cestující zatím budou odkázáni na náhradní autobusovou dopravu X-C, která bude jezdit mezi stanicemi Hlavní nádraží a Pražského povstání. Mezi jednotlivými spoji budou sedmiminutové až osmiminutové intervaly, večer desetiminutové.

Vedení dopravního podniku je přesvědčeno, že Praha ochromení svého páteřního dopravního systému takřka nepostřehne. „Jsme přesvědčeni, že i tato připravovaná výluka proběhne - stejně jako tři předchozí v loňském roce - zcela bez komplikací. Vždy se snažíme plánovat uzavírky na víkendy či svátky, kdy řada Pražanů opouští město, a omezení se tak dotkne méně lidí,“ uvedl dopravní ředitel podniku Ladislav Urbánek.

Po letech bezproblematického provozu pražského metra, kdy nastávaly výluky pouze kvůli mimořádným událostem nebo při napojování nových úseků, zahájil dopravní podnik loni sérii výluk. Ta bude pokračovat i letos, kdy se budou měnit výhybky i v dalších stanicích na trati C – Kačerově a Hájích. Opravy a s nimi spojené výluky firma předběžně plánuje na červenec a říjen.