„Padáky“ z karlovarské záchranky se kraji zdají příliš zlaté

Karlovy Vary – Odstupné v rozporu s pravidly a nezdůvodněné odměny vyplatila podle Karlovarského kraje loni regionální záchranná služba. Krajský úřad nechal zkontrolovat hospodaření své příspěvkové organizace poté, co jí loni kvůli finančním problémům musel vyplatit mimořádnou dotaci. Podle bývalého ředitele záchranky Luďka Nečesaného má ale kraj neúplné informace, chce se proto sejít s hejtmanem a vše mu objasnit.

Karlovarská záchranka loni vyplatila jedenácti lidem odměny přes 1,5 milionu korun. Dostali je místo odstupného. Podle auditu dostala většina lidí na rozloučenou přes 100 tisíc korun, výjimkou ale nejsou i částky kolem čtvrt milionu korun. Podle hejtmana Josefa Novotného navíc záchranná služba využila na odměny část mimořádné dotace, kterou loni od kraje dostala. Hejtmanovu náměstkovi pro zdravotnictví Miloslavu Čermákovi se vyplacení odměn navíc nezamlouvá ani z úředního hlediska: „Došlo k odměnám, které suplovaly odchodné, což nebylo správné z hlediska pravidel našeho kraje.“

Bývalý ředitel záchranky Luděk Nečesaný se proti výsledkům kontroly ohradil. Uvedl, že ve skutečnosti šlo o řádné odstupné a dostali ho lidé, kteří v minulosti brali příliš vysoké platy. „Dostali pět průměrných platů tak, jak zákoník říká, a firma, kterou jsem řídil, se od nich očistila,“ řekl.

Auditorům se ale nelíbily ani další odměny – záchranka stávajícím zaměstnancům vyplatila celkem skoro pět milionů, ani by doložila, za co si to zasloužili. I to se ale ředitel Nečesaný rozhodl vysvětlit: „My jsme záchrannou službu převedli ze ztrátového hospodaření do plusu a z tohoto plusu jsme zaměstnancům rozdávali pravidelně odměny.“ O auditu a o tom, co zjistil, si chce Nečesaný promluvit s hejtmanem.

Marek Štětina o hospodaření karlovarské záchranky (zdroj: ČT24)

Ten ovšem již upozornil, že přes zjištěné nedostatky nechce Nečesaného – na rozdíl od loňska, kdy kvůli špatnému hospodaření v roce 2011 přišel o místo tehdejší ředitel záchranky Ivo Tukinski. Potrestat Luďka Nečesaného ostatně kraj již snadno nemůže – záchranku přestal řídit již v létě, ke konci března ukončí i své další manažerské působení v regionu jako ředitel krajské nemocnice. „Nedopustili se přímo nějakého trestného činu,“ uzavřel hejtman. O prémie ovšem přijde Nečesaného nástupce Roman Sýkora. I on se podle Novotného totiž podílel na problematickém odstupném.