Na pražském Betlémském náměstí proběhla multimediální show

Praha – Multimediální show Betlémská odysea oživila v sobotu večer fasádu pražské Betlémské kaple. Takzvaný videomapping přilákal na pražské Betlémské náměstí stovky lidí.

Na Betlémském náměstí byly k vidění speciální efekty, oživené historické fresky a oratorium skladatele Miroslava Vobořila. Než se ale Betlémská odysea promítla na fasádu kaple, museli její autoři projekci na centimetry přesně zacílit z protějšího domu.

Projekt vznikl jako semestrální práce několika studentů elektrotechnické fakulty, kteří zanimovali návrhy multimediální umělkyně a vysokoškolské pedagožky Zdeňky Čechové. Ta patří v Česku mezi první, kdo se už v 80. letech zabýval právě počítačovým uměním. Zdeňka Čechová popsala, že některá okna musela být zastíněna ve výšce devíti metrů.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Projekce přibližuje dobu mistra Jana Husa, včetně jeho kázání právě v Betlémské kapli. Přes Husův život se projekce dostává až do současnosti, kdy Betlémská kaple slouží ke slavnostním inauguracím a promocím studentů Českého vysokého učení technického v Praze.