Krkonoše si připomněly sto let od tragického úmrtí Hanče a Vrbaty

Labská bouda - Je to přesně sto let, co Krkonoše zažily tragédii, která se zapsala do dějin českého lyžování. Výročí úmrtí Bohumila Hanče a Václava Vrbaty si dnes na Labské boudě připomněli účastníci závodu v dobové výstroji. Ten vedl ve stopách tehdejšího lyžařského maratonu, při kterém oba přátelé tragicky zahynuli. Odpoledne pak lyžaři položili věnce u mohyly na Zlatém návrší.

Na start vzpomínkového Historického závodu o čestnou cenu Bohumila Hanče se přihlásilo asi 140 lidí. Dvacetikilometrová trasa vedla stejným terénem, kterým jel v roce 1913 uznávaný závodník Bohumil Hanč. U mohyly, která tragédii připomíná, odpoledne položili věnce a uctili památku obou mužů.

Již v pátek odstartovalo na Horních Mísečkách mistrovství ČR v běhu na lyžích, v jehož rámci se včera jel 86. ročník tradičního Hančova memoriálu, závodu na 50 kilometrů. Maraton vyhrál liberecký závodník Ondřej Horyna ve svých šestadvaceti letech - právě tolik bylo Hančovi v době osudného závodu.

Na místě rodného domku Bohumila Hanče byla v sobotu slavnostně odhalena pamětní deska. Smutné výročí připomíná do konce března také výstava lyží, medailí a cen Bohumila Hanče v Krkonošském muzeu v Jilemnici. „To byla největší tragédie, která kdy naše lyžování postihla,“ poznamenal ředitel muzea Jan Luštinec.

Čtyřiadvacátý březen je také Dnem horské služby. Čin Vrbaty, který za záchranu kamaráda obětoval svůj život, se totiž stal impulzem ke vzniku záchranných služeb a 12. května 1935 i jednotné organizace Horské služby v Krkonoších.

Mohyla Hanče a Vrbaty
Zdroj: ČT24/www.flickr.com

Bohumil Hanč a Václav Vrbata tragicky zahynuli 24. března 1913 během mezinárodního závodu v běhu na lyžích. Pěkné počasí, které závod odstartovalo, se prudce změnilo v ledovou vichřici. Závodníci, kteří vyrazili jen na lehko, jeden po druhém vzdávali, až zbyl jen Hanč. Jeho přítel Vrbata se s ním setkal na trati, kam přišel svého kamaráda povzbudit. Vyčerpanému a promrzlému Hančovi dal svůj kabát a čepici a vydal se pro pomoc. Hanče nakonec záchranná skupina dopravila na Labskou boudu, už mu ale nebylo pomoci - zemřel na selhání srdce z podchlazení. Vrbatu našli o něco později již umrzlého.