Drahonická věznice končí, námitky obcí a odborů tomu nezabrání

Drahonice (Lounsko) – Uzavření věznice v Drahonicích již nelze zabránit, řekl první náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák (ODS), který se setkal se zaměstnanci končícího nápravného zařízení. Bude to jediné vězení, které Vězeňská služba uzavře po lednové amnestii. Podle jejího generálního ředitele Petra Dohnala se ovšem již před amnestií objevily úvahy o omezení provozu v Drahonicích. Ten nakonec skončí v květnu. Pracovníci podle náměstka Voláka většinou najdou práci v nejbližších věznicích, odbory ale pochybují o tom, že takovou možnost budou moci využít všichni.

Drahonickou věznici nahradí dalších pět vězení v okolí, v případě, že by se naplnily, má Vězeňská služba k dispozici ještě tři bývalé uprchlické tábory v okolí, do kterých ministerstvo vnitra nedávno investovalo desítky milionů korun. Na to, že drahonická věznice vyprázdněná nedávnou amnestií zanikne, však měly vliv i další okolnosti. Věznice nemá žádné další obslužné činnosti, jako je eskorta k soudu, vazba nebo justiční stráž. „Uvažovali jsme i před amnestií, že Drahonice změníme z věznice na pobočku,“ dodal Petr Dohnal. Uprázdněný areál musí Vězeňská služba nejprve nabídnout státu k bezúplatnému převodu, později k prodeji soukromníkům.

Starostové okolních obcí a odboráři se obávají dopadu konce věznice na asi stovku zaměstnanců. Rozhodnutí uzavřít drahonické vězení navíc považují za krátkozraké. „Kriminalita neustále stoupá. Myslím, že časem se věznice zase zaplní, bylo by lepší to jen na pár let zakonzervovat,“ řekl starosta Lubence, pod který Drahonice spadají, Bohumil Peterka. Místostarosta nedalekých Kryr Vojtěch Michálek zase upozornil, že nekvalifikovaní zaměstnanci budou těžko hledat jinou práci.

Že by se ze zaměstnanců rušené věznice měli stát nezaměstnaní, ale ministerský náměstek odmítl. „Drtivá většina pracovníků v přímém výkonu služby najde uplatnění v nejbližších věznicích,“ slíbil Daniel Volák. Do 20 kilometrů od Drahonic jsou dvě věznice, do 70 kilometrů další tři. Podle ředitele věznice Drahonice Milana Brendla bude přesunuto do blízké věznice v Novém Sedle také místní středisko hospodářské činnosti, které zaměstnává vězně. Zástupce odborů Jiří Holubička ale neočekává, že se zaměstnanci jiných věznic stanou lidé před důchodem nebo samoživitelky. „Ti budou těžko někam dojíždět,“ podotkl.