Prachatický hospic bude střežit schránku s krví Jana Pavla II.

Prachatice - Do Česka doputovala z polského Krakova symbolická část ostatků papeže Jana Pavla II. Jde o schránku s jeho krví, jež byla papežovi vzata na sklonku jeho života. Získal ji do své kaple prachatický hospic, který se stará o nevyléčitelně nemocné. Správci tohoto zařízení umístí schránku s krví do tzv. obětního stolu oficiálně 5. dubna odpoledne.

„Darujeme vám to nejcennější, co nám zůstalo. Kapky krve, která je symbolem lásky, oběti a oddanosti,“ řekl krakovský kardinál Stanislaw Dziwisz. Ostatky polského papeže mají pro katolíky zvláštní sílu. Posilují vytrvalost a připomínají velkou papežskou osobnost. Putují aktuálně do různých částí světa a jako připomínka zvláštní sousedské blízkosti míří do Česka už podruhé.

S cenným nákladem zamířili místní okamžitě do kaple, která jako jedna z prvních nese jméno polského papeže. „Budeme ji teď v kapli nepřetržitě hlídat,“ zdůraznila jedna z řádových sester. Krev odebrali lékaři Janu Pavlu II. na sklonku jeho života, když ležel v nemocnici. Sloužila jako záloha pro případnou transfuzi.