Jen velká města Ústeckého kraje marně čekají na stamiliony

Ústí nad Labem – Poté, co Ústecký kraj odmítl zaplatit část plošné korekce z problematických projektů podpořených Regionálním operačním programem Severozápad, začali ti, kteří mají přislíbené, ale neproplacené evropské dotace, pochybovat, zda je vůbec kdy dostanou. V Ústeckém kraji čekají kraj, města, obce a podnikatelé na 1,5 miliardy korun. Jen statutárních měst se týkají projekty, na které Regionální rada Severozápad přislíbila stovky milionů, po pozastavení ROP Severozápad ale peníze nepřišly.

Ústecký kraj odmítá odpovědnost za rozdělování dotací regionální radou, ačkoli v ní zasedají krajští politici – chce, aby se na korekci podílel stát, který částečně odpovídá za dohled nad rozdělováním dotací. Ministerstvo financí se však na korekci podílet nechce. V takové situaci, kdy není nikdo ochoten vrátit do ROP Severozápad chybně rozdělené dotace a program znovu nastartovat, se dotací nedočkají ani ti, kteří je mají přislíbené, ale dosud z nich nedostali ani korunu. Samotného Ústeckého kraje se týká 835 milionů, kterými už projekty předfinancoval.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček:

„Ústecký kraj si uvědomuje vážné problémy některých žadatelů, ale jiné rozhodnutí včera zastupitelé přijmout nemohli, neboť by se zhroutilo financování celého kraje.“

Další stovky milionů chybějí největším severočeským městům. Do nejhorší situace se dostal Chomutov, kterému – nepřijde-li dotace – může vzniknout dluh přes 300 milionů korun. Padesátitisícové město zatím nedostalo 257 milionů, které už jsou po lhůtě splatnosti, a dalších 60 milionů těsně před touto lhůtou. Město zaplatilo stovky milionů za sportovní centrum na Zadních Vinohradech, vznikl zimní a atletický stadion, akvapark a kulturní centrum se třemi kinosály. Magistrát stále doufá, že dotace dostane, plní proto všechny stanovené podmínky. Už však hovoří i o vzniklé škodě. „Neoprávněným zadržením prostředků již městu vznikla škoda ve výši přes milion korun. Ty použilo na náklady spojené úvěrem, kterým předfinancovalo stavby,“ vysvětlila mluvčí města Šárka Schönová.

Zhruba o polovinu menší potíže hrozí Děčínu. Ten má přislíbené dotace ve výši 170 milionů korun, mají pokrýt především stavbu knihovny. Unikátní stavbu, která má odolat velké vodě, otevřelo město loni v létě krátce po zastavení proplácení dotací. Radnice padesátitisícového města teď má nesplacené úvěry, za které ručí například pečovatelským domem.

Také krajské Ústí nad Labem žádalo o dotace, přislíbeno má 123 milionů kroun.

Naopak v Mostě a Teplicích žádné dluhy spojené s pozastavením ROP Severozápad nevznikly. Most sice potíže zakusil, když se ukázalo, že městský dopravní podnik nedostane dotaci na nákup nové tramvaje, transkace se tak ale vůbec neuskutečnila. Teplice potom na evropské dotace vůbec nespoléhaly, primátor Jaroslav Kubera totiž je jejich velkým kritikem. „Nejsem tak škodolibý, abych z toho měl radost. Ale určitý pocit zadostiučinění tam je,“ poznamenal Kubera.

Vedení Ústeckého kraje ale věří, že se podobného pocitu nakonec dočká i ono. Hejtman Bubeníčk věří, že se mu situaci ještě podaří zvrátit. Hejtmani navíc považují vyjádření Evropské komise z minulého týdne o chybách na straně auditora za potvrzení spoluviny státu. „Stále věřím v kompromisní řešení, které bude přijatelné pro všechny a které povede k proplacení a dočerpání všech finančních prostředků,“ uvedl hejtman. Další jednání s premiérem je podle něj naplánováno po Velikonocích.