Českokrumlovští medvědi si tradičně pošmákli na vánočních mňamkách

Český Krumlov – Na dvě tisícovky lidí se zúčastnily tradičních medvědích Vánoc v Českém Krumlově. Huňatým obyvatelům zámeckého příkopu přinesli návštěvníci desítky litrů medu, zeleninové a ovocné dorty, vánočky a cukroví. Přesně podle pohádek se chlupáči pustili nejdřív právě do medu. Z této původně nenápadné akce se stala tradice, která se koná už podvaadvacáté a na niž se těší nejen místní, ale i obyvatelé řady okolních měst.

Rušno bylo v medvědím příkopu už od rána. Lidé tu aranžovali dárky a posilňovali se nápojem z červeného vína, rumu, medu a speciální směsi koření. Na ten se složili sponzoři, stejně jako na drobné dárky pro děti.

Ve výběhu v zámeckém příkopu čekaly pamlsky na šestimetrových smrcích pro medvědy Voka, Kateřinu a Marii Terezii. Vánoční dobroty – hlavně zelenina a ovoce – vystačí medvědům na několik týdnů. Ve výběhu budou aktivnější nejméně do neděle. Aby hodování bez problémů zvládli, mají vždy před Štědrým dnem čtyřdenní dietu a zároveň dostávají víc nápojů a dostatek rybího tuku. „Kdyby byli přežraní, nebyli by akční, lidem by se jen ukázali a zase zalezli,“ říká medvědář a organizátor akce Jan „Míša“ Černý.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Na českokrumlovském zámku se medvědi chovají nejméně čtyři staletí. Od roku 1707 pak v příkopu mezi prvním a druhým nádvořím. Tato zvířata se objevují i jako štítonoši erbu pánů z Rožmberka se znakem červené pětilisté růže. Podle pověstí byli Rožmberkové příbuzensky spřízněni s italským šlechtickým rodem Orsini. Orsa znamená italsky medvědice a právě tímto zvířecím motivem se zejména poslední rožmberští vladaři v 16. století hlásili k příbuzenství s rodem Orsini. Údajné příbuzenství mělo doložit starobylost rožmberského rodu. První zmínky o chovu medvědů na zámku pocházejí z druhé poloviny 16. století.