Mladík si vydělával na pokutách jako falešný dopravák

Znojmo - Kriminalisté zadrželi v neděli na Znojemsku falešného dopravního policistu. Třiadvacetiletý mladík vyrážel do terénu v noci a pokutoval Poláky za údajnou rychlou jízdu. Zkusil to pětkrát, uspěl ve třech případech. Celkem tak vydělal 19 tisíc korun. Nyní mu hrozí až dva roky vězení.

Falešný policista kontroloval řidiče po setmění na silnici první třídy číslo 53 mezi křižovatkami na Oleksovice, Hostěradice a Miroslav. Jezdil v černém voze Škoda Octavia combi. Za sklem si při svých výjezdech vozil blikající maják. Na sobě měl tričko s nápisem Policie a prokazoval se falešným policejním odznakem. 

Scénář kontroly byl vždy stejný - muž si nejprve vyhlédl vůz s polskou registrační značkou, chvíli za ním jel, pak spustil maják a přinutil řidiče zastavit. Předpokládal, že cizinci budou spěchat domů a bez větších okolků mu ihned zaplatí pokutu. „Pachatel si vytipoval vozidlo s polskou poznávací značkou. Pokud řidič “překročil„ povolenou rychlost na té komunikaci, zastavil ho s pomocí stroboskopického majáku a začal ho pokutovat,“ uvedl znojemský kriminalista Marcel Med.

Nejprve vzal řidičům doklady ke kontrole. Vrátit je chtěl jen pod podmínkou, že zaplatí na místě od sta do 600 eur (zhruba 2500 až 15 tisíc korun). Znojemští policisté ví o 5 případech, kdy muž v přestrojení za jejich kolegu vybíral pokuty. Zda jich mohlo být i více, není prozatím jasné. Nikdo totiž další případy nenahlásil. Díky těm, kteří setkání s podivným strážcem zákona oznámili, ale kriminalisté, zjistili, že pracuje vždy na stejném místě. Zadrželi jej v neděli přímo při akci a následně obvinili z podvodu.

Policie dopadla falešného dopraváka (zdroj: ČT24)