Dvě hromadné nehody omezily na čtyři hodiny provoz na D1

Jihlava – Spíše parkoviště než dálnici připomínal před polednem devítikilometrový úsek dálnice D1 na Jihlavsku. Ve směru na Říkovice tah zablokovala nejprve hromadná nehoda na 127. kilometru, kde havarovalo třináct aut, k ní potom přibyla ještě další hromadná nehoda na 119. kilometru. Po jedné hodině odpoledne se ale podařilo dálnici zprůjezdnit, kolony už by se neměly vytvářet.

Vše začalo kolem deváté ráno, jako první havaroval nákladní automobil s přívěsem, podle svědků dostal na vlhké a částečně zasněžené dálnici smyk. „Zůstal stát přes všechny pruhy. Jeho řidič byl v kabině zaklíněn. Za ním pak bourala další auta,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková. Havarovaných aut bylo podle ní celkem třináct včetně tří nákladních.

Při havárii utrpěl vážná zranění řidič kamionu, který havaroval jako první. Z kabiny ho museli vyprostit hasiči. Lehké zranění potom utrpěla řidička jednoho z dalších havarovaných vozidel.

Hromadná nehoda na 127. kilometru „déjedničku“ ve směru na Říkovice zablokovala. Protože panovalo špatné počasí, musela nákladní auta zůstat na dálnici a čekat na její zprůjezdnění. Osobní auta odkláněla policie u Velkého Beranova na starou silnici. Nakonec se však právě u Velkého Beranova na 119. kilometru stala druhá velká nehoda, když se srazila čtyři osobní auta, jeden člověk utrpěl zranění. Zůstal průjezdný pouze jeden jízdní pruh

Díky dvěma velkým nehodám provoz na dálnici D1 před polednem zkolaboval. I když se po dvou hodinách podařilo zprůjezdnit jeden jízdní pruh i u té rozsáhlejší havárie, auta se téměř nehýbala. Policie potom doporučovala opouštět dálnici již u Jihlavy. Plynule se na Vysočině začalo jezdit až kolem jedné hodiny, když se podařilo uklidit většinu následků obou hromadných havárií.

Nehoda na D1 a policisté na silnicích (zdroj: ČT24)