V Plzni začal platit nový zákaz volného pobíhání psů

Plzeň – Plzeňská radnice prvního městského obvodu vyslyšela hromadící se stížnosti obyvatel a vydala nový zákaz volného pobíhání psů. Obyvatelům vadí psi hlavně v okolí rybníků, kam se většina lidí chodí v létě koupat.

Dnes už skoro desetiletý Michal z Hradce Králové před dvěma roky na vlastní kůži poznal, jak nebezpečný může být volně pobíhající pes. Na noze ho pokousal americký stafordšírský teriér. Právě podobných situací se začali obávat lidé v Plzni. Volně pobíhajících psů tady začalo rapidně přibývat, jak potvrdila vedoucí odboru životního prostředí Dagmar Svobodová.

Bezpečnost lidí byl jeden z hlavních důvodů, proč se vedení první plzeňské radnice rozhodlo rozšířit zákaz volně pobíhajících psů, a to hlavně na místa, kam se v létě chodí lidé koupat. Zákaz pro pobíhající psy tak začal platit například v okolí Velkého Boleveckého rybníka. Právě tady měl podle odborníků být zákaz už dávno.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Za volně pobíhajícího psa může majitel dostat na místě pokutu až tisíc korun. Ani to ale některé chovatele neodradí. Například dnes se kolem Seneckého rybníka, kde zákaz platí, proháněli volně dva vlčáci. Jen za loňský rok městská policie pokutovala přes 400 lidí.