Zpožděná zelenina, špatná nálada i centimetry nového sněhu

Praha - Přetrvávající chladné počasí dělá starosti nejen silničářům nebo obchodníkům, ale i zahrádkářům a pěstitelům. Prodej zeleniny se kvůli mrazům může posunout až o měsíc. A výrazné zlepšení počasí nepřinesou ani dubnové dny. Ve středu bude opět sněžit a na Moravě může napadnout až 15 cm, na horách dokonce až čtvrt metru sněhu. Ve zbytku ČR nasněží do 7 cm. Mohou se tvořit sněhové jazyky. Silničáři na Moravě a ve Slezsku přitom dál odklízejí sníh z víkendu. Na Lysé hoře v Beskydech ho napadlo za víkend až půl metru.

Od zítřka je hlášena druhá vlna sněhové kalamity. Bude i zesilovat vítr, může dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Hrozí proto tvorba sněhových jazyků a závějí. Výrazné sněžení přinese tlaková níže, která se během dne rozšíří nad celou republiku. Ve čtvrtek by už srážek mělo ubývat a slábnout by měl i vítr. Chladné počasí potrvá nejméně do konce týdne, teploty nepřekročí šest stupňů Celsia.

„Během středy napadne na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku 3 až 15 centimetrů a na horách na severu území 15 až 25 centimetrů nového sněhu,“ varoval ČHMÚ. Výstraha platí pro celou Moravu, Vysočinu a Královéhradecký a Pardubický kraj. 

Zima
Zdroj: Andreas Gebert/ČTK/AP

Na ostatním území ČR by mělo napadnout maximálně sedm centimetrů nového sněhu, nejméně na západě Čech. „Vzhledem k tomu, že denní teplota vzduchu bude vystupovat slabě nad nulu a v noci bude zase klesat do podnulových hodnot, bude sníh přes den tát a v noci tuhnout. Proto je potřeba počítat také s noční tvorbou náledí a zmrazků na silnicích,“ upozornil mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Mokrý a těžký sníh může navíc lámat větve stromů.

Na Moravě přitom ještě stále zůstává sníh, který napadl během víkendu. Silnice jsou už sice sjízdné bez problémů, teploty se ale stále pohybují kolem nuly, místy i pod nulou a silnice tak mohou namrzat.

Farmáři na trzích: Letošní zeleninu z polí zpozdily mrazy o měsíc

O měsíc až šest týdnů se posune zahájení prodeje letošní čerstvé jarní zeleniny a bylinek z polí a zahrad českých farmářů. Důvodem je přetrvávající chladné počasí. Mrazy se nevyhnuly ani oblastem Litoměřicka a Roudnicka, které jsou zdrojem zeleniny pro západ Čech.

„Bohužel zelenina se v této chvíli prodává jenom skladovaná. Nová litoměřická už by normálně v dubnu byla, ale kvůli velké zimě se nedá sázet,“ uvedl Tomáš Popp, organizátor farmářských trhů v Plzni. Na trzích v Plzni by se měla objevit až od poloviny do konce května. Záleží na tom, jestli bude zima i v příštích dnech. V tuto dobu už bývají brambory v řádcích, ale zatím je mají pořád v garáži a topí jim, dodal Popp. Loni v tuto dobu už byla jarní cibulka, listová zelenina a v polovině dubna už první květák. 

Obchodníci tak nabízejí zbytky loňských brambor, cibule, česneku nebo křenu. Nedaří se ani bylinkám. Kvůli zimě dostatečně nevyrostly. Podle pěstitelů však není třeba se obávat nedostatku zeleniny nebo jejího zdražení, protože konkurence přibývá.

„Dojde ke zpoždění jarních prací o tři týdny až měsíc,“ upozornil předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík, který si ale myslí, že nárůst cen pocítí jen ti zákazníci, kteří žádají české ovoce a zeleninu.

Dlouhá zima působí negativně i na psychiku lidí

Dlouhá zima a nedostatek slunečního světla působí negativně také na psychiku lidí. Pacienti si stěžují na únavu, nulovou aktivitu i úzkost. Například v Brně si lidé slunce od začátku roku mohli užít jen 94 hodin. Loni svítilo dvakrát déle. „Je známo, že málo slunečního svitu napomáhá poklesu nálady a depresím,“ potrvzuje psychiatr Zdeněk Bašný.

Na dlouhou zimu si stěžují i prodejci jarního sortimentu

Na přetrvávající chladné počasí si stěžují i obchodníci. Neprodává se jarní oblečení, ale zájem už není ani o to zimní. Na odbyt nejdou ani kolečkové brusle nebo kola. Obchodníci odhadují, že tržby oproti stejnému období loni by tak mohly poklesnout až o třicet procent.

Deprese
Zdroj: ČT24

Zima těší nejen vlekaře, ale třeba i taxikáře

Po skutečném jaru touží nejen majitelé obchodů s jarním zbožím, ale taky včelaři nebo silničáři. Naopak dlouhá zima nedělá vrásky taxikářům nebo těm, co svoje živobytí spojili se zimními sporty.

Čerstvý sníh a mráz v kombinaci s prodlouženým víkendem znamenal doslova žně pro půjčovny s lyžemi. „Pro nás je to dobrá zima a dobrá tržba na začátku dubna. Loni už se lidi spíš ptali na kola, ale letos, protože je kvalitní lyžování, chodí pořád pro lyže,“ pochvaluje si Ivana Jirmanová z Liberce.

Sníh a teploty pod nulou dělají radost také taxikářům. „Když je chladné počasí, tak se lidem nechce stát na zastávkách a čekat MHD a volají na dispečink. Když jsou hodně unavení a je hodně zima, tak si i taxíka odmávnou,“ vysvětluje řidič taxislužby Petr Sádlo.

Dlouhá zima zvedá tržby i prodejcům tuhých paliv. Zatímco loni v březnu stálo vytopení rodinného domu 4+1 měsíčně 2 210 korun, letos to bylo přes tři tisíce. Rozdíl - 860 korun- nepotěší obyvatele domu, radovat se ale mohou prodejci uhlí.

Vydáno pod