Policie ruší obvodní oddělení ve Zlivi na Budějovicku

Zliv – Kvůli rozpočtovým škrtům ruší policie ve Zlivi na Českobudějovicku obvodní oddělení a stěhuje se pryč. Prázdný dům si ale ponechá a zakonzervuje ho. Hlídky budou do města dojíždět. Radnice takovým úsporám nerozumí. Budovu původně policistům prodala, teď by ji ráda získala zpět.

Ve službě zlivského obvodního oddělení se střídá deset policistů. Patrový dům budou využívat už jen několik dnů, v lednu ho opustí a přestěhují se do blízké Hluboké. Prodej budovy policie ale nechystá, uvnitř chce v zimě i topit. Mluvčí Jihočeského policejního ředitelství Jiří Matzner informoval, že budova bude prozatím zakonzervována.

Radnice v 90. letech dům policistům prodala za necelé dva miliony korun. Radní tehdy chtěli mít jistotu, že policie ve městě zůstane. Když teď ale odchází, chtějí dům získat zpět, jak potvrdil starosta Zlivi Jan Koudelka. Organizátory říjnové petice za zachování obvodního oddělení postup policistů překvapil. Čekali, že v rámci úspor se opuštěného domu okamžitě zbaví.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Proti zrušení zlivského oddělení dlouhodobě protestují starostové z deseti okolních obcí. Také zástupci kraje pozorně sledují situaci ve Zlivi. Podivují se nad tím, že se policisté nezbavují nepotřebného majetku v době, kdy šetří a potřebují každou korunu. „Jde o rozhodnutí policie, nemohu s tím nic dělat,“ nechal se slyšet hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Policie si vzala ještě nějaký čas na rozmyšlenou. O dalším osudu objektu se rozhodne pravděpodobně do poloviny příštího roku.