Platební karty mají mladé – v západních Čechách řádí skimmeři

Plzeň – Kopírování platebních karet v bankomatech, tzv. skimming, se rozmáhá v Plzeňském kraji. Policisté nalezli přístroje, kterými zločinci karty kopírují, ve čtyřech bankomatech v Plzni a také v jednom klatovském.

Skimmeři nejčastěji využívají ke kopírování platebních karet nástavbu, kterou přikládají k otvoru na karty, PIN se potom dozvídají prostřednictvím nenápadné kamery. „Podezření na skimming buď zjistíme vlastním šetřením, nebo nám věc oznámí občané, případně samotný peněžní ústav,“ uvedla policejní mluvčí Martina Kohoutová. Pachatelé se nevyhýbají ani frenkventovaným místům – v Klatovech umístili skimmovací zařízení na bankomat u vchodu do hypermarketu.

Nejsnazší obranou proti skimmingu je zakrývat při zadávání osobního identifikačního čísla klávesnici, aby na ni z kamery nebylo vidět. Ne vždy to však pomáhá, protože skimmeři znají i technologii, která dokáže zjistit zadaná čísla jinak. Především však banky doporučují, aby jejich klienti při podezření, že jim bankomat chce „rozmnožit“ kartu, raději šli jinam. Ani to však není jednoduché, všimnout si kopírovacího zařízení je čím dál těžší. „Nejnovější modely skimmovacích zařízení mají stejnou zelenavou barvu, jako má bezpečnostní návstavec, který je umístěn na vstupu ke kartě,“ upozornila mluvčí České spořitelny Helena Matuszná.

Ztráta dat však většinou nakonec netíží samotné klienty, nýbrž jejich banky. Ty takto ukradené peníze obvykle vracejí. „V případě, že došlo k neoprávněnému použití karty, peníze jsou vráceny na účet,“ řekla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Zdeněk Mlnařík o kopírování platebních karet (zdroj: ČT24)