Jihočeský kraj kvůli pokutě zažaloval Regionální radu Jihozápad

České Budějovice - Jihočeský kraj podal žalobu na Regionální radu Jihozápad, která mu udělila pokutu zhruba 100 milionů korun za projekt oprav silnic druhé a třetí třídy. Žaloba se týká také způsobu udělení sankce. Podle kraje totiž neexistuje metodika, která by určovala výši pokut, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Úřad Regionální rady ROP Jihozápad vyjádření rady Jihočeského kraje podle mluvčí Michaely Biňovcové respektuje, ale stojí si za svým stanoviskem a potvrzuje udělení pokuty ve výši 50 procent způsobilých výdajů některých částí veřejných zakázek, v nichž bylo odhaleno pochybení. 

„Projekty zahrnovaly rekonstrukci 38 problematických úseků silnic napříč Jihočeským krajem. Příjemce měl původně získat dotaci ve výši 586,5 milionu korun. Tato částka vychází z předložených žádostí o platbu. Dotace však byla krácena o korekci 92 milionů korun,“ řekla mluvčí. Systém udělování korekcí je podle ní na ROP Jihozápad nastaven shodně od začátku programovacího období, má daná pravidla a metodiky, které vycházejí z regulí Evropské unie.

Podle Zimoly úředníci regionální rady udělují sankce prakticky podle vlastního rozhodnutí. „V jedné kanceláři se můžete dozvědět, že za danou chybu vám vyměří korekci 50 procent z celkové ceny projektu, a v druhé kanceláři vám jiná úřednice řekne, že to bude jen 25 procent,“ řekl Zimola.

Loňská oprava jihočeských silnic druhé a třetí třídy stála přibližně 750 milionů korun. Dotace z Evropské unie na tento projekt činila zhruba 620 milionů korun, zbytek doplácel kraj. „Vše jsme řádně vyúčtovali a od té doby se s úřadem regionální rady dohadujeme kvůli tomu, že nám vyměřil korekci za údajná pochybení ve výši 100 milionů korun,“ uvedl hejtman.

Pochybení, která regionální rada kraji vytýká, mu připadají směšná. Podle něj se sankce týká například toho, že na projektu oprav silnic byl jiný stavbyvedoucí, než který byl uvedený ve výběrovém řízení. „Přitom se jednalo o stejně certifikované, stejně zkušené stavbyvedoucí se stejnými znalostmi. A za to nám regionální rada udělila pokutu 50 milionů korun,“ uvedl Zimola.

Není to první spor, který Jihočeský kraj kvůli projektům Regionálního operačního programu (ROP) vede. V březnu krajské zastupitelstvo podalo podnět pro podání žaloby k nejvyššímu státnímu zastupitelství proti ministerstvu financí. Kraj od něho chce zpět 150 milionů korun, které ministerstvu zaplatil za údajné chyby regionální rady Jihozápad.

  • Problém vznikl zhruba před dvěma lety na základě obvinění dnes již bývalého ředitele Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnky a s tím související údajné manipulace s projekty ve druhé a třetí výzvě ROP.
  • Ministerstvo financí kvůli tomu vystavilo regionální radě a úřadu regionální rady takzvanou korekci - zkrácení dotací, o 150 milionů korun v Jihočeském a 95 milionů korun v Plzeňském kraji.