V Třebíči vylepšili znak UNESCO, lidem připadá jako nevěstinec

Třebíč – Návštěvníkům Třebíče usnadňuje hledání památek UNESCO informační značení. Má to ale háček. Radnice si totiž po svém upravila oficiální znak této instituce – vylepšila ho červenou barvou. Domy označené červenými kosočtverci se místním nelíbí, připomínají jim totiž nevěstinec.

„První, co lidi napadne je, že tu máme nový veřejný dům,“ zlobí se Stanislav Vrška, mimo jiné autor modelu třebíčské židovské čtvrti. Nejvíce lidem vadí to, že některá loga umístěná na fasádách domů v noci navíc červeně svítí. Místostarosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč) ale námitky odvrací. „Nikoho z nás by nenapadlo, že na to někdo bude pohlížet jako na kosočtverec, protože znovu opakuji - máme úctu k tomuto znaku a úctu ke světovému kulturnímu dědictví,“ sdělil.

Specialista památkové péče Roman Vlach sice značení chválí, výhrady má ale právě vůči barvě. „Vyvaroval bych se použití červené, navíc zdůrazněné podsvícením,“ uvedl Vlach. Památkáři na kontrolu do Třebíče teprve přijedou. Už teď ale říkají, že v takovém rozsahu označení nepovolili. 

Třebíčská židovská čtvrt a bazilika sv. Prokopa byly do seznamu světového dědictví UNESCO zapsány v roce 2003.

Rudé kosočtverce zvou na návštěvu UNESCO v Třebíči (zdroj: ČT24)