Konopišťský rybník je po 40 letech bez vody, výlov zdržela porucha

Benešov – Po čtyři desítky let měly ryby v Konopišťském rybníku klid. Město, kterému patří, chce vyčistit dno, a tak se rybáři pustili do výlovu. Kvůli problémům s výpustí ho museli o den odložit, ale čekání se vyplatilo, vylovili například 25 velkých sumců či 130 tolstobiků o hmotnosti 20 až 30 kilogramů. V rybníku také bylo velké množství kaprů a candátů.

První výlov Konopišťského rybníka po 42 letech měl začít v pátek. Nakonec museli rybáři počkat do soboty, když se ukázalo, že nefunguje výpusť. I dnes s ní ale byly problémy, po dlouhé nečinnosti byla ucpaná. „Museli jsme to prorazit,“ uvedl předseda benešovských rybářů Zdeněk Psota. Navíc se podle něj ukázalo, že je na dně historická munice – 40 granátů a jeden protiletadlový náboj – kterou museli zlikvidovat policejní pyrotechnici. Do rybníka se dostala během druhé světové války, kdy na Konopišti sídlil hlavní štáb SS.

U rybníka mělo napilno kolem 30 lidí, kromě rybářů to byli také brigádníci. „Je to pro nás celkem velké sousto, ale chlapi to zvládli dobře,“ shrnul Zdeněk Psota.

Po skončení výlovu začne odbahnění rybníka Konopiště, který leží u stejnojmenného zámku. Vyčištění dna je podle Psoty nutné, protože je teď v rybníku nízká hladina vody. „Je potřeba to zregenerovat, protože tam jsou sedimenty, které se tam za ta léta nanesly, a to rybám určitě neprospívá,“ vysvětlil předseda rybářů. Benešovský místostarosta Roman Tichovský navíc upozornil, že rybník slouží také jako požární nádrž – s malou kapacitou ale takovou funkci ztrácí. Náklady město odhadlo na 70 milionů korun, dostalo však na vyčištění dna evropskou dotaci, která pokryje většinu výdajů. Práce potrvají rok.

Lucie Rosí o výlovu konopišťského rybníka (zdroj: ČT24)