Kvůli nestabilní novostavbě v Holešovicích obvinila policie čtyři lidi

Praha – Čtyři lidi stíhá policie kvůli loňským posunům nosné konstrukce jednoho z domů komplexu Prague Marina v pražských Holešovicích. Všechny vyšetřovatelé viní z obecného ohrožení, měli se dopustit chyb v konstrukci domu.

Škoda, která vznikla kvůli nestabilní konstrukci domu v bývalém holešovickém přístavu, přesáhla deset milionů korun. To je podle policistů dostatečně velká suma, aby bylo možné hovořit o obecném ohrožení. Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana proběhly expertizy z oborů stavebnictví, statiky, metalurgie a dalších. „Jednoznačně prokázaly, že hlavní příčinou závady na statice domu je nevhodné navržení a použití nepatřičného stavebního prvku,“ shrnul mluvčí. Tím směrem se proto vyšetřovatelé zaměřili. „Na konci března byli obviněni čtyři lidé ve věku 37, 45, 61 a 61 let,“ přiblížil Tomáš Hulan s tím, že vyšetřování pokračuje a počet stíhaných nemusí být konečný.

Koho policie kvůli nestabilnímu domu stíhá, není jasné. Mluvčí Metrostavu, který pro firmu Lighthouse budovu stavěl, se k případu nechtěl vyjádřit, mlčí i o tom, zda jsou obvinění zaměstnanci firmy. „Bylo zahájeno trestní řízení, proto v tuto chvíli to nebudeme nijak komentovat,“ prohlásil mluvčí Metrostavu František Polák.

Dům, který má v přízemí průchod a stojí na mohutných podpěrách, se začal hýbat koncem loňského dubna. Povšimli si toho obyvatelé, kteří přivolali policii a ta zavolala statika. Ten nařídil evakuaci, investor, který obyvatelům domu prodal byty, zajistil jejich ubytování v hotelech v okolí. Ukázalo se, že se v části budovy zdeformovala zhruba čtvrtina sloupů, které ji podpírají. Firma později nechala budovu opravit a její konstrukci zabezpečila. Policie zatím případ vyšetřovala pro podezření z obecného ohrožení.

Komplex Prague Marina vznikl v opuštěné části holešovického přístavu – v oblasti bývalého tzv. vltavského nádraží. V domech, které nemají obývaná přízemí kvůli povodňové ochraně, je 150 bytů. První část byla otevřena v roce 2009.