Většina studentů z havarovaného autobusu bude doma ve středu

Plzeň – Jen ti nejvážněji zranění z pondělní nehody francouzského zájezdového autobusu, která se stala na dálnici D5 u Rokycan, zůstanou nadále v plzeňské nemocnici. Většina účastníků nešťastného středoškolského zájezdu z Remeše do Prahy by měla být nejpozději ve středu doma. První část studentů, kteří při nehodě neutrpěli vážnější poranění, se vrátili letecky již v pondělí večer, do středy propustí lékaři další skupinu, která by se během dne také měla vrátit do Francie.

V plzeňské fakultní nemocnici zatím je 23 lidí zraněných při pondělní nehodě autobusu. Část z nich by se ale měla brzy vrátit domů do Francie. Naděje, že by se tak mohlo stát již dnes, zřejmě nebude naplněna. Rozhodla o tom pojišťovna zraněných, je tomu tak především z administrativních důvodů – je třeba vypracovat lékařské dokumentace ve francouzštině a digitalizovat rentgenové snímky. Odlet tak bude možný ve středu. Letadlo zřejmě zaplatí pojišťovna, rodiče dětí, které prožily tragickou havárii, byli připraveni v případě potřeby složit se na ně.

První skupina lidí ze zničeného autobusu se domů vrátila již v pondělí večer. Sedmnáct členů skupiny studentů, která mířila na výlet do Prahy, nakonec dojelo pouze na městské letiště. „Odletěli včera speciálním letadlem zpátky do vlasti,“ přiblížila ředitelka nemocnice Jaroslava Kunovská. Opačným směrem naopak cestovali příbuzní dalších zraněných. Z hospitalizovaných lidí zůstane šest v plzeňské nemocnici delší dobu. Nejhůře po nehodě dopadli učitelé, řidič a jeden dětský pacient, kteří utrpěli těžká a středně těžká poranění. Všichni jsou na jednotce intenzivní péče, dva v umělém spánku po operaci. Stav všech je stabilizovaný.

Nehoda se stala v pondělí brzy ráno u sjezdu z dálnice D5 na rokycanskou silnici. Autobus sjel z dálnice, přelétl křoví a narazil do svahu u silnice, která dálnici podjíždí. Na místě zahynula šestnáctiletá dívka. Další cestující odvezli záchranáři do nemocnic v Plzni a Rokycanech, později všechny převezli do plzeňské fakultní nemocnice. Ti, kteří utrpěli nejlehčí poranění či byli jen pohmožděni, po nehodě nalezli dočasný azyl v jedné z plzeňských škol. Nejprve se objevily informace, že pro ně jede náhradní autobus z Francie, někteří otřesení studenti ale odmítli cestovat po nehodě znovu autobusem.

Nehodou se zabývá policie. K objasnění příčin jí pomůže také několik odborných posudků, jejichž zpracování vyšetřovatelé zadali. Budou se zabývat například technickým stavem autobusu. Řidiče zatím policie nemohla vzhledem k jeho zdravotnímu stavu vyslechnout, doplnila policejní mluvčí Martina Korandová.