Na horách leží pětkrát více sněhu než loni. Hrozí povodně?

Praha - Od minulého týdne odtála pětina sněhu, na tuto roční dobu je ho ale stále nadprůměrné množství. Například v Jizerských horách je sněhu až pětkrát více než loni touto dobou. Hydrologové v těchto dnech množství sněhu, a především množství vody v něm, měří. Výsledky jsou důležité hlavně pro vodohospodáře. Na jejich základě se připraví na případné odpouštění přehrad. Přestože mají ke konci týdne teploty vystoupat až k 15 stupňům Celsia, tání sněhu by podle hydrologů nemělo být nijak dramatické.

Že ještě v dubnu leží na horách sněhová pokrývka, je podle hydrologů běžné. Jak ale dodávají, na první dubnovou dekádu je ho poměrně hodně. Ačkoliv konec týdne nabídne už jarní počasí s vyššími teplotami, hydrologové nijak dramatické tání zatím neočekávají. K oblevě způsobené vyššími teplotami se totiž nepřidají další srážky.

Sníh začne odtávat od středních poloh a podhorských oblastí, postupně bude mizet i z vrcholků hor. Kvůli sněžení a oblevě už se například minulý týden upouštěly přehrady v Povodí Moravy.

K 8. dubnu leželo podle odhadů ČHMÚ na území České republiky 1,58 miliardy metrů krychlových sněhu, což v přepočtu představuje asi 20 litrů vody na jeden metr čtvereční. Nejvyšší sněhová pokrývka je na hřebenech Beskyd, Krkonoš, Šumavy a Jeseníků, a to od 90 do 150 centimetrů. Nejvíc sněhu leží v Moravskoslezském, Jihočeském a Olomouckém kraji.

Lucie Pokorná k měření množství sněhu (zdroj: ČT24)