Domům v Zeleném údolí demolice nehrozí, soud ale pokračuje

Praha - Domy v pražském komplexu Zelené údolí se bourat nebudou. Firma, která parcely vlastní, s žalobou neuspěla. Podle Obvodního soudu pro Prahu 4 mají majitelé staveb, které stojí již deset let, na obydlí nárok. Stavba byla totiž postavena legálně a se všemi potřebnými souhlasy. Společnost chtěla vlastníkům nemovitostí prodat pozemky za mnohem vyšší cenu, než za jakou je sama kupovala. Když majitelé zaplatit odmítli, začala hrozit, že domy nechá zbourat. Soud dnes ale zamítl teprve první z celkem devíti žalob společnosti GV Reality. Bude ještě řešit také návrhy na případné finanční vyrovnání mezi oběma stranami a věcné břemeno k užívání pozemků.

Soud dnes řešil případ jedné z obyvatelek Marty Van Leeuwenové. Firma, za kterou stojí advokát Vlastislav Andrš, ženu žalovala. Andrš rozhodnutí nekomentoval, vyjádří se, až dostane rozsudek. Spory ale zdaleka nekončí. Soud nerozhodl o právu obyvatelky pozemky užívat. „Pro nás je prioritou získat vlastnické právo k pozemkům. V současné době této variantě brání pan Andrš, který zřídil k pozemkům zástavní právo,“ uvedl právník Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která obyvatele zastupuje.

Byty a rodinné domy byly postaveny před deseti lety, dodnes ale nemají převedené pozemky. Jejich obyvatelé tvrdí, že když byty kupovali, byly pozemky státní a k jejich používání uzavřeli smlouvu o věcném břemeni, která měla platit 90 let. Pozemky ale nyní vlastní GV Reality. Firma za jejich odkup požaduje celkem 67 milionů korun, původně šlo dokonce o 110 milionů, sama přitom za pozemky zaplatila 18,5 milionu korun.

Domy v Zeleném údolí se bourat nebudou (zdroj: ČT24)

Podle znaleckého posudku, který si majitelé bytů nechali zpracovat, je však skutečná cena pozemků o více než polovinu nižší. S firmou se proto na odkupu nedohodli ani při dnešním pětiminutovém přerušení soudního jednání, kdy soudce vyzval strany ke smíru. Hodnotu věcného břemene navíc vyčíslil posudek na 600 korun za metr čtvereční - obyvatelé by tak mohli pozemky užívat za zhruba 6 milionů korun.

Společnost získala pozemky od vedení bytového družstva v Zeleném údolí, které je odprodalo údajně bez vědomí jeho členů za 18,5 milionu korun. O odkup pozemků se zajímá pražská policie, která prověřuje, zda kupní cena nebyla příliš nízká, a zda tedy vedení družstva prodejem neporušilo svou povinnost při správě cizího majetku. Zelené údolí je jedním z největších developerských projektů v zemi, stojí zde dvacet bytových domů s více než 360 domácnostmi.