Plzeň - město kruhových objezdů

Plzeň - Křižovatky se v minulých dvaceti letech začaly nahrazovat kruhovými objezdy. Zejména v Plzni jejich počet roste závratou rychlostí. I když řidiči z nich příliš nadšení nebývají, celá řada jich tu přibude i během tohoto roku.

Doslova bludiště připomínají kruhové objezdy u obchodního centra Olympia na okraji Plzně. Než se tudy řidiči dostanou k dálničnímu přivaděči, projíždějí z jednoho kruhového objezdu do druhého, případně musejí některé objezdy celé obkroužit. A to i tehdy, potřebují-li pouze přejet z parkoviště před některým z marketů k jinému.

Protikladem k bludišti kruhových objezdů u obchodního centra je naopak nejmenší kruhový objezd v Plzni na Doubravce. „Je to záležitost koncepčního řešení z devadesátých let a s ohledem na složitost poměrů toto řešení není z hlediska řidiče úplně dokonalé,“ připouští náměstek primátora pro dopravu Miloslav Šimák (ČSSD).

S vytvářením nových kruhových objezdů se v Plzni počítá i do budoucna. Nová okružní křižovatka zklidní křížení čtyř ramen Sokolovské ulice, další nahradí nebezpečnou křižovatku ulic Rabštejnské a Žlutické v prvním plzeňském městském obvodu. „Všichni budou muset zpomalit a bude tu výrazně bezpečněji,“ dodává místní starosta Miroslav Brabec (ČSSD).

Reportáž Davida Růžičky (zdroj: ČT24)