Novotný vězněný za korupci je volný, uplynula třetina trestu

Brno – Z vězení propustil Krajský soud v Brně Radovana Novotného, který dostal za korupci čtyřletý trest. Novotný si u krajského soudu stěžoval na předchozí verdikt Okresního soudu v Břeclavi, který zamítl jeho žádost na propuštění z vězení po odpykání třetiny trestu. Radovan Novotný šel do vězení spolu s exstarostou Brna-Žabovřesk Alešem Kvapilem. Ten z vězení vyšel již v lednu.

Na rozhodnutí soudu byl klíčový posudek z břeclavské věznice, kde Novotný pobýval. „Mohu potvrdit, že Krajský soud v Brně včera v neveřejném zasedání vyhověl stížnosti Radovana Novotného a zrušil prvostupňové rozhodnutí Okresního soudu v Břeclavi, který jeho žádosti o podmíněné propuštění nevyhověl. Soud si vyžádal aktuální hodnocení odsouzeného z Věznice Břeclav, které bylo velmi pozitivní, odsouzený patřil k nejvzornějším vězňům, tento důvod vedl k podmíněnému propuštění,“ sdělila mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Kvůli propuštění po uplynutí třetiny trestu se musel Radovan Novotný obrátit na krajský soud, protože na okresní úrovni neuspěl. Břeclavský soudce Oldřich Rezek své únorové rozhodnutí zdůvodnil tím, že jde o příliš krátké období na to, aby se dalo s čistým svědomím říct, že trest vedl k nápravě Novotného. Naznačil přitom, že větší šance bude mít Novotný po propuštění poloviny trestu.

Advokát Novotného Jiří Dobišar tehdy rozhodnutí okresního soudu kritizoval. „Jestliže zákon umožňuje, aby byl odsouzený po jedné třetině po splnění zákonných povinností propuštěn, tak pokud tyto povinnosti splní, měl by být propuštěn,“ řekl tehdy. Žádost o propuštění mohl Novotný podat díky novému trestnímu řádu, který umožňuje podat žádost už po odpykání třetiny trestu, nikoli po polovině.

Aleš Kvapil
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Exstarostu Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila, který si spolu s Novotným řekl o čtyřmilionový úplatek, propustil znojemský okresní soud už v lednu. Kvapil si nyní stěžoval u Ústavního soudu na údajné porušení svých základních práv, soudci však jeho stížnost odmítli jako neopodstatněnou.

Novotného a Kvapila soud v roce 2011 potrestal za to, že chtěli po podnikateli Jiřím Štoplovi úplatek čtyři miliony korun za zajištění bezproblémového průběhu stavby polyfunkčního areálu Sonocentrum v Brně-Žabovřeskách. Oba muži museli navíc zaplatit pokutu – Kvapil jeden milion, Novotný půl milionu.

Petr Malý o propuštění Radovana Novotného (zdroj: ČT24)