Karlovarská nemocnice v minulosti skartovala klíčové dokumenty

Karlovy Vary - Karlovarské krajské nemocnici hrozí pokuty v řádech milionů korun za špatné hospodaření v letech 2006 a 2007. Z vyšetřování starých kauz navíc vyplynulo, že v minulosti zřejmě v nemocnici docházelo ke skartaci klíčových dokumentů. Podle zákona musí zdravotnické zařízení doklady archivovat nejméně 10 let.

Luděk Nečesaný, bývalý generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice:

"Je to velmi trapná situace a z mého pohledu absolutně nesmyslné jednání předchozího vedení, ať už toho, které ty dokumenty skartovalo, či toho následného, které na ÚHOS velmi suše oznámilo: Byly skartovány."

ÚOHS se v karlovarské nemocnici zajímá o zakázky za stovky milionů korun

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v současné době vede prvostupňové správní řízení s Karlovarskou krajskou nemocnicí, které se týká nákupu zdravotnického materiálu a zařízení,“ uvedl Martin Švanda, mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Ty procesy opravdu neprobíhaly standardně, není reálné, že bychom obhájili to správní řízení bez pokuty, ale směřujeme k pokutám v řádech milionů, a ne v řádech desítek milionů,“ dodal Nečesaný.

Antimonopolní úřad prověřuje hospodaření nemocnice v letech 2006 a 2007. Ke skartaci dokumentů mělo podle Nečesaného dojít v následujících letech. Nikdo z manažerů, kteří tehdy řídili nemocnici, dnes nebyl k zastižení.

Problém teď musí vyřešit současní manažeři nemocnice. Zástupci antimonopolního úřadu předpokládají, že kauzu Karlovarské krajské nemocnice uzavřou už v průběhu jara.

Antonín Bruštík ke karlovarské nemocnici (zdroj: ČT24)