Už podesáté si lidé nočním pochodem připomněli skupinu Clay-Eva

Hostýnské vrchy - Podobně jako v dubnu 1944 skupina tří českých četařů se do nevyzpytatelných Hostýnských vrchů v noci z pátku na sobotu vydaly desítky lidí. Prošli stejnou trasu jako skupina Clay-Eva, jejímž úkolem bylo sbírat na severovýchodní Moravě informace a posílat je exilové vládě do Londýna. Cestu jednoho z nejúspěšnějších výsadků na území Protektorátu Čechy a Morava si nadšenci připomněli nočním pochodem už podesáté.

Skupina Clay-Eva složená z velitele Antonína Bartoše, šifranta Jiřího Štokmana a radiotelegrafisty Čestmína Šikoly byla u obce Hostišová vysazena 13. dubna 1944. Odtud se trojice vydala přes Hostýnské vrchy do Bystřice pod Hostýnem, kde se měli ukrýt. Cesta přes nevyzpytatelné kopce ale muže překvapila a pochod protáhla na celé tři dny. Odtud pak exilové vládě posílali informace o dění v regionu.

Jejich památku v pátek uctila slavnostní salva, seskok parašutistů a noční pochod 120 nadšenců. Na čin svého otce zavzpomínal také Antonín Bartoš ml., který kvůli nočnímu pochodu přiletěl až z amerického Washingtonu. „Jednou jsem se ho zeptal: tati, jak jste to vůbec udělali? A on odpověděl: měli jsme strašné štěstí na lidi,“ popisoval dávný rozhovor syn velitele skupiny Clay-Eva.

Náročnou trasu si dobrovolníci vyzkoušeli za jedinou noc. Pavel Šťastný ji absolvoval už posedmé. „Dneska se mi ráno, když jsem viděl, že prší a bylo zataženo, moc nechtělo, ale už je to tradice, tak stejně jsem si batoh sbalil,“ řekl s úsměvem.

Letošní ročník byl vůbec nejextrémnějším v desetileté historii. Vůbec poprvé se účastníci místy museli brodit i sněhem. „Bláta, vody a sněhu je opravdu dost. Letos to tedy bylo takové hodně náročné,“ potvrdil jeden z účasníků pochodu.

Cíl všech bylo nádraží v Bystřici pod Hostýnem. Účastníci pochodu přicházeli postupně od půl třetí ráno. Chlebem se sádlem a cibulí a slivovicí po 37 kilometrů dlouhé túře nepohrdl nikdo. „Cítím se unavený, ale bylo to zajímavé, rozhodně to byla velká zkouška, zvládnout to v noci na sněhu,“ dodal Šťastný. A taky slíbil, že si nenechá ujít ani příští ročník.

Ve čtvrtek třináctého dubna 1944 byla do oblasti pod Hostýnskými vrchy vysazena skupina Clay s vysílačkou Eva ve složení velitel četař aspirant Antonín Bartoš, šifrant četař aspirant Jiří Štokman a radiotelegrafista četař aspirant Čestmír Šikola. Hned po vysazení v prostoru Mysločovice – Racková (konkrétně v katastru obce Hostišová – nachází se zde i malý pomník, který byl zbudován v roce 2005) se vydali na pochod do Hostýnských vrchů.

Nejprve měli představu, že dojdou až do Valašského Meziříčí nebo Rožnova pod Radhoštěm, ale kvůli únavě a tenčícím se zásobám se rozhodli najít úkryt u zámečníka Oldřicha Procházky v Bystřici pod Hostýnem. Prošli údolím Fryštáku, Lukovečku a vstoupili do hor. Došli do blízkosti Tří kamenů a kolem silnice Bystřice-Vsetín se dostali až do Chvalčova a pak do města k adrese.

Celý pochod jim trval tři dny, přičemž šli jenom navečer a v noci.

(zdroj: clay-eva.cz)