Jak ochránit Troubky před velkou vodou?

Troubky – V létě to bude 16 let od ničivých povodní v Troubkách. Ani po takové době ale symbol záplav z roku 1997 není před velkou vodou chráněný. Ve hře jsou dvě varianty protipovodňových opatření, které zpracovalo Povodí Moravy a obec Troubky. Oba návrhy teď srovnává hodinová prezentace, kterou Povodí Moravy umístilo na internet.

Problém, jak ochránit Troubky před velkou vodou, řeší dva plány. Jeden zpracovalo už v roce 2010 Povodí Moravy, s druhým návrhem přišla obec letos. Jenže nikdo zatím jasně neřekl, která varianta je vhodnější. Kvůli chybějícím protipovodňovým opatřením mají lidé v Troubkách z velké vody stále strach.

Povodí Moravy teď na svých internetových stránkách představilo prezentaci, která oba ochranné plány srovnává. „Účelem je zpřístupnit především široké veřejnosti i občanům Troubek veškeré údaje, s nimiž se při tvorbě variant pracovalo, a zlepšit tak informovanost v této pro laiky hodně složité věci,“ nechala se slyšet mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Oproti návrhu Povodí Moravy prodloužila obec svůj plán prstencového ohrázování o tři kilometry, což zahrnuje pole o výměře asi 230 hektarů. Zatím ale není jasné, kdy obec jednu z variant vybere. Lidé v Troubkách tak i po 16 letech od ničivých záplav jsou při větším dešti nebo tání sněhu nejistí.