Pro výše položené areály zima ještě nekončí

Jáchymov - Na české hory už vyrážejí většinou jen skalní lyžaři a zimní střediska postupně ukončují sezonu. Vleky se dneškem definitivně zastavily třeba na Šumavě. V Krkonoších zůstanou otevřené skiareály v Harrachově a na Černé hoře. Vlekaři si rekordně dlouhou zimu pochvalují.

A bilancují i krušnohorští vlekaři. O úspěchu sezony letos rozhodla nadmořská výška. Provozovatelé v níže položených lyžařských areálech počítají ztráty, zatímco ti na vrcholcích hor si mnou ruce. Zima pro ně stále ještě nekončí. 

Jáchymovští podnikatelé ale na letošní sezonu nebudou vzpomínat rádi. Desetitisíce korun investovali do zasněžování svahů na začátku zimy. Lednové oblevy sníh rozpustily, a proto drahá sněhová děla v hlavní sezoně rozjížděli znovu. 

Bedřich Náprava, provozovatel lyžařského areálu Jáchymov

„Letošní sezona byla hodně špatná. Lyžovali jsme tak 50, 60 dní. Začali jsme 20. ledna a skončili v půlce března. Bylo to tak na náklady, na pokrytí režie.“

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Ovšem v 1 030 metrech nad mořem ještě sjezdovky pokrývá půlmetrová vrstva sněhu. I přes lednové oblevy je tak situace na hřebenech hor mnohem lepší. Většina sjezdovek je díky chladnému počasí stále ještě v provozu. Tomu odpovídají i výdělky. Pokud nepřijde výrazné oteplení, vleky na Klínovci se rozjedou zřejmě i první květnový víkend.

Jednu z nejdražších zimních sezon má za sebou Šumava. Úprava běžeckých stop se v některých oblastech prodražila o desítky tisíc korun. Zároveň v době, kdy obce přichází kvůli novému rozpočtovému určení daní o velké peníze. Starostové se shodují na tom, že na úpravu stop pro běžkaře by měli přispívat hlavně místní podnikatelé. Ti jsou totiž na zimní sezoně závislí.

Vydáno pod